Десерти,  Закуска,  Тестени

Нисковъглехидратен козунак

Цялата къща ухае на козунак, ванилия и сладко !  Много хора не знаят колко е трудно да спреш да консумираш захар, не защото не можеш, а защото почти всички продукти имат захар. А тя не ти доставя нищо полезно, даже напротив. Това е рецептата, която записвам с най-голямо удоволствие, защото всеки път когато приготвям или чета някоя рецепта винаги пише “почти като истинското нещо е”. Е няма какво да се лъжем, никога не е почти. Не казвам, че заместващите рецепти не са вкусни, напротив, но те никога не са дюнер или истинска пица или истинска торта. Този козунак е козунак. Истински, хубав, мек, ароматен козунак! Само конците му липсват, ама то и в купешките няма.

Нужните продукти:

4 яйца

100 г смлени бадеми

2 с л кокосово брашно

4 с л кокосово масло

1 течна есенция ванилия (би било хубаво и с портокал или лимон)

1 пак бакпулвер

стафиди (имах под ръка и годжи бери, а вие можете да използвате всеки любим сушен плод)

филирани бадеми

7F30375B-E782-413A-9B38-15E968F9F0DB

Изсипвате маслото в малка купичка или чаша и го слагате за 30 секунди в микровълновата, за да се разтопи. През това време разбивате яйцата добре. Към тях прибавяте маслото на тънка струйка, докато бъркате. Прибавяте всички сухи съставки и есенцията със сушените плодове и разбърквате, за да ги разпределните равномерно. Тестото изсипвате в тава по желание, аз заложих на кръглата форма, но може да бъде и правоъгълна. Поръсвате с филираните бадеми и печете 15-20 мин на предварително загрята фурна на 180 градуса. Все пак хвърляте по едно око кога ще започне дастава златисто и ако не е мек при натиск може да го вадите.

 

13 Comments

  • Ива Банкова

    Здравейте, а какво е количеството на сушените плодове?

    • healthywithdeni

      Здравейте Ива. Моите стафиди бяха под половин пакетче (около 30-40гр.), за това добавих и шепа годжи бери. След този правих още един само със стафиди и пак сложих около 2 шепи. По принцип не трябва да ям сладко, за това слагам по-малко, но ако можете да си позволите сложете 100-150 гр – мисля, че е достатъчно 🙂

  • Зорница Атанасова

    Здравей, Дени,
    Това количество продукти за колко диаметър формичка е?

    • healthywithdeni

      Здравей, всъщност никога не го пека във форма с падащо дъно. Ако го пека така както е на снимката е в мнооого голяма тава, защото тестото не е течно и позволява да си оформя кръг в средата, да речем около 15см се получава. Ако го пека като кекс, както ми е най-лесно и удобно, в кексова форма с дупка в средата заема не повече от 3-4 пръста на височина.

  • Зорница Атанасова

    Благодаря! Ще споделя после как се е получил. 🙂

    • healthywithdeni

      Най-често го правя в кексова форма (кръгла с дупка в средата) и си го режа като нормален кекс. Стават 20-25 парчета. Аз ям по 1-2 за следобед.

  • Ваня

    Здравейте! Можем ли да заменим бадемите с бадемово брашно?

  • Ваня

    Много благодаря за бързия отговор! А и за чудесните рецепти!

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading