Супи

Цветни супи за сиви дни

Хапваме супичка винаги когато сме си в къщи, защото когато не ядеш картофи и ориз супите не са най-засищащото ядене за офиса.  Но дори и без картофи моите супи винаги са много хубави, защото имам няколко златни правила – винаги правя застройка от цяло яйце, пилешката супа се прави само от бяло месо, защото ние сме специални и не обичаме да ни плуват разни неща из чинийките, а за доматената супа няма сезон, тя се яде целогодишно, дори когато доматите са по 6 лв килограма.

 

Пилешка супа

 

Нужните продукти:

300 г пилешко филе

1 зелена чушка

1 червена чушка

1 глава лук

2 моркова

1 яйце

1/2 кофичка заквасена сметана

½ връзка магданоз

Хималайска сол

Черен пипер

Червен пипер

Кокосово масло

18596589_10154692771969150_483761117_o

В тенджера загряваме лъжица кокосово масло и задушаваме ситно нарязаните лук, моркови и чушки. След 10 минути ги заливаме с гореща вода. Винаги когато правя супа готвя с каната, докато задушавам зеленчуците или режа нещо водата вътре завира. След като залеем зеленчуците добавяме пилешкото месо нарязано на кубчета. Подправяме със сол, черен и червен пипер и оставяме да се вари 30-35 мин. След това дръпваме от котлона и изсипваме вътре нарязания магданоз.  В купичка разбиваме яйцето заедно със сметаната. Добавяме по лъжичка от горещата супа към яйчената смес и бъркаме енергично, за да направим застройка без да се пресече.  След като уеднаквим температурите връщаме цялата смес в тенджерата. При сервиране поднасяме с резенче лимон

 

Спаначена супа

 

Нужните продукти:

500 г спанак

2 глави лук

1 яйце

½ кофичка кисело мляко

Хималайска сол

Черен пипер

Кокосово масло

Почистваме и измиваме спанака и го нарязваме на ленти с широчина около 1 пръст. В тенджера загряваме лъжица кокосово масло и задушаваме ситно нарязаният лук вътре за 5-10 минути. Към него прибавяме и спанака за 2-3 минути. След това заливаме зеленчуците с гореща вода и добавяме подправките. В купичка разбиваме яйцето заедно с киселото мляко. Добавяме по лъжичка от горещата супа към яйчената смес и бъркаме енергично, за да направим застройка без да се пресече.  След като уеднаквим температурите връщаме цялата смес в тенджерата.

 

Доматена супа

 

Нужните продукти:

3 розови домата

200 мл доматен сок

1 глава лук

1 морков

1 червена чушка

Стрък пресен чесън или 2 скилидки стар

½ връзка магданоз

Риган

босилек

Сирене

Хималайска сол

Червен пипер

зехтин

В тенджера загряваме лъжица кокосово масло и задушаваме лука, морковите, чушките и чесъна. През това време загряваме гореща вода и белим доматите. Добавяме водата към зеленчуците и  ги варим 20 мин. Почистените от люспата домати нарязваме на малки кубчета и прибавяме заедно с доматеният сок. Оставяме да поври още 10-15 мин и подправяме със сухите подправки – риган, босилек, сол и червен пипер. Преместваме от горещият котлон и пасираме. Нарязваме магданозът и го добавяме след пасирането. Преди сервиране гарнираме с много сирене и няколко капки зехтин.

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading