От кухненският шкаф

Деня на Революцията в храненето

Или защо тази година ще подкрепя кампанията и физически!

Както знаете аз съм много чувствителна на тема хранене, правилно хранене, прием на захар и как всичко това се отразява на организма ти. Аз съм живият пример как лошата храна води до лоши последствия и съм напълно убедена, че любовта към добрата храна се създава в най-ранни детски години. Макар да нямам собствени деца повечето ми приятели вече имат и виждам изборите, които те правят, виждам и пречките пред, които са изправени с храненето им. Макар моето хранене да е в съвсем друга посока идеално разбирам, че дечицата трябва да хапват от всичко, за да се развиват. А дали им даваме всичко? Ако децата ви ходят на детска градина, то те не стигат дори и до половината от това, което трябва да хапват като зеленчуци и плодове, забележете, според Наредба 6 за здравословното хранене на децата (тук Маги Пашова е написала страхотна статия с истинските менюта), но за сметка на това дажбата от тесто и захар е космическа. Като хора спрели захарта, знаем, че ако цял ден си ял тесто и захар, то за вечеря у дома пак търсиш това, и така родителите влизат в порочния кръг на лошото хранене. Това ме вдъхнови да се присъединя към един куп страхотни хора, които се стремят да създават любов към естествените продукти, към плодовете и зеленчуците, към готвенето, да развиват младо и отговорно към здравето си поколение, и да променят обществената нагласа за това какво е здравословно хранене. Част от световната организация на Джейми Оливър Food Revolution, която се бори успешно с проблемите в десткото хранене във Великобритания, те създават и фондация, която да е насочена само към проблемите в България – “За Храната”. Та какво ще се случи тази година на 18 и 19 Май и защо?

18-19.05 са световните дни на Революция в храненето и ще се проведат в цял свят под надслов „Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“ . В България ще се проведат работилнички, в които децата ще се запознаят с пресните плодове и зеленчуци, ще се забавляват в направата на различни цветни рецепти и ще разберат повече за това колко полезни са тези продукти. Вярвам, че това е правилният начин да им покажем колко интересни са продуктите, вярвам че това е правилният начин да променим обществените норми и нагласи, вярвам че това е начина да създадем отговорно поколение. Аз самата, с моя нулев опит с деца ще пренебрегна страха си, и ще им помогна да научат това, което аз трябваше да науча на сила – че захарта разболява! Ако и вие като мен сте съгласни можете да ни подкрепите като се включите в кампанията, като запишете децата си на работилница, дори като просто споделите информация, за това събитие. Нека заедно покажем, че в тази страна има нужда от промяна на хранителната култура!

Информация за кампанията ще бъде публикувана в страницата на Food Revolution Bulgaria, в страницата на фондация „За храната“ и в моята лична страница.

Food-Revolution-Bulgaria-2017

 

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading