Десерти

Печен нисковъглехидратен чийзкейк

Истината е че никога не съм яла обикновен печен чийзкейк, за да знам дали този е по-добър. Но някак си така си го представям 🙂

Нужните продукти:

5 яйца

3 сл кокосово брашно

100 г извара

250 г маскароне

80 г масло

150 мл течна готварска сметана

100 г боровинки

80 г натурален шоколад 85%

1 бакпулвер

1 чл мед

Разбийте 3 яйца и към тях добавете кокосовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте сместа, изсипете я върху хартия за печене в малка тавичка и я сложете да се пече на 200 г за 30 мин. След като изпечете блата го извадете от фурната и с помощта на вилица го направете на трохи. Разбъркайте ги добре и върнете във фурната. Разбърквайте ги от време на време докато станат златисти и хрупкави. През това време пригответе крема. В купата на кухненският робот изсипете изварата, маскарпонето, 2 яйца, 100 мл сметана, меда и боровинките. От боровинките може да запазите 12 по-едри, за да ги използвате за украса. Разбийте крема и го оставете за малко. Извадете трохите и ги изсипете в купа, прибавете маслото и ги омесете добре. В купа с падащо дъно сложете хартия за печене, но само на дъното. Аз обикновено пускам по-дълги краища извън тавата, за да мога след това да преместя десерта лесно в чиния. Със сместа от трохи и масло покривате дъното плътно. От горе изсипете млечната смес, заравнете и сложете обратно във фурната. Печете още 35-40 мин или докато цялата млечна смес стане златиста и центъра спре да се поклаща.

След като го изпечете отворете фурната и оставете чийзкейка вътре. Дайте му поне 30 минути да се климатизира, след това го извадете напълно и го оставете да изстине. След пълното му охлаждане можете да го покриете със смес по желание – режимно сладко, свежи горски плодове или като мен с шоколадов ганаш. За ганаша загрейте останалата сметана на водна баня, но не чак до степен на завиране. Натрошете шоколада и го добавете към сметаната. Бъркайте до пълното разтваряне и получаване на хубав шоколадов цвят. Залейте чийзкейка и го оставете в хладилника за денонощие. След денонощие ганаша ще е идеален, а всичко ще е перфектно слегнало в идеална вкусова хармония.

Нутриентите са за чийзкейк с шоколадов ганаш, ако ползвате друга заливка ще са малко по-различни 🙂

NutritionLabel

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading