Десерти

Високо мазнинен къпинов сладолед

Преди две седмици бях на курс за сладоледи и сорбета и много се вдъхнових да приготвя сладолед и у дома. Започвам с уговорката, че може би специалистите по сладолед няма да го одобрят и биха казали, че не отговаря на стандартите за сладолед, но аз смятам, че е възможно най-доброто за режима, което запазва идеята. Знаете ли каква е разликата между джелато и американски сладолед? В процента масленост и захарност? Джелатото е с по-висок процент захарност, а американският е с по-висок процент масленост. Ние сме някъде по средата 😀 Много висока масленост, и ниска захарност.

Нужните продукти:

300 мл пълномаслено прясно мляко

300 мл течна сметана

3 жълтъка

2 сл мед

125 г къпини

2-3 сл бяло вино

Смесете сметаната и млякото и ги загрейте на котлон без да завират. Сложете къпините в касерола, залейте ги с виното и ги варете докато омекнат и станат на пюре. Аз обичам да запазвам целият плод, заедно със семките, но ако вие не обичате, можете да прецедите сместа. В топлото мляко сложете меда и го разбъркайте добре, за да се разтопи. Разбийте жълтъците и към тях добавете част от млечната смес на тънка струйка. Важно е сместа да не е вряла, за да не ги изпечете, но и да не е ледена, за да минат през някаква топлинна обработка.Прибавяте 5-6 супени лъжици мляко към жълтъците и бъркате, след това изсипвате обратно към млякото и сметаната. Цялата тази смес препоръчвам да минете през цедка. Колкото и да сте внимателни при отделянето на жълтъците и белтъците винаги остава малако, а белтъците стягат преди жълтъците и така си гарантирате, че в сладоледа няма да има бели парчета. След като прецедите цялата смес към нея добавяте и къпините.Цялата смес слагате в кутия и оставяте във фризера за поне 5 часа.

Вместо къпини можете да ползвате всякакъв друг плод, ядки, ванилия, шоколад. Основното, което ще ви кажа от курса е – не слагайте сурови плодове, защото ще повлияете на замразяването, т.е. ще стане на кристали. Ако слагате шоколад, намалете сметаната, защото в шоколада вече има масленост. Аз не бих ползвала изкуствени аромати или вкусове, но ако вие решите внимавайте с количеството, защото след кто е готов сладоледа вкусовете са по-наситени. Ако искате да сложите ядки първо ги запечете на тиган малко, за да пуснат аромат. Имайте предвид, че при приготвяне на сладолед с естествени продукти той няма как да стане силно оцветен като купешкия.

Ако все пак не искате да се занимавате, но искате да се насладите на любимото лятно изкушение има две места, които аз посещавам с удоволствие и които винаги имат варианти без захар и с нисък ГИ. Става въпрос за Джелатерия Натурале и Gelato & Latte. Джелатерията пътуват от време на време по събития в страната, можете да следите страниците им за инфо, а в Gelato си пекат сами фунийките (е те не са ниско въглехидратни, но пък са домашни).

Leave a Reply

Close
%d