От кухненският шкаф

За или против яйченият фаст?

Както добре знаете никога не съм казвала или предлагала нещо, ако сама не съм го опитала. За това вече с чисто сърце мога да се изкажа и за яйченият фаст.

Първо – какво представлява той?

Яйченият фаст е определен период(3,5 или 7 дни), в които се консумират само яйца, масло и твърдо сирене в определено съотношение . Няма твърди правила, изисква се да се яде 30-50 мин след ставане, и до 3 часа преди лягане. На всяко яйце се яде 1 супена лъжица мазнина (за предпочитане масло, но може и кокосово масло или зехтин) и опционално до 30г сирене. Важна вметка е да се отбележи, че сиренето е пълномаслено, зряло сирене, не българско саламурено. Позволени са и подправки, стига да не надвишават 1г бъглехидрати. На теория яйцето е перфектната храна, от която да получиш всичко, което ти трябва.

Второ – защо се прави?

Само напишете яйчен фаст в Гугъл и гледайте щастливи заглавия на хора свалили килограми. Всички активно акцентират само на тази страна – бързо излизане от плато, рестартиране на метаболизма и какво ли още не. Има и мнения за положително повлияване на определени заболявания.

Трето – защо чак сега се реших да го пробвам?

Всъщност яйченият фаст е номер 1 на съветите, които съм получавала в процеса на отслабване. Но никога не съм имала желание, намерение и нужда. Приела съм темпа на сваляне и оформяне на моето тяло и винаги съм имала едно на ум за много ниските въглехидрати след Кето предизвикателството миналата година. Видях Веси, която успешно се справи с него, дори с 1 ядене на ден и си казах „Е какво пък толкова, хайде и аз да го видя“.

Четвърто – как се случи при мен?

Реших да опитам за 3 дни – петък, събота и неделя. Новите ми колеги все още не са напълно свикнали със “странните”  ми хранителни навици и не исках да се обяснявам защо ще ям 3 дни само яйца. В петък успях да изям 12 яйца под формата на бъркани и варени яйца и 12 лъжици масло, на 5 хранения. Не много креативно, но лесно преносимо. В събота се развихрих – пълних варени яйца с масло и билки, правих омлети с билково масло и палачинки от 1 яйце със сирене Камембер. Успях да стигна до 9 броя, вече се чудех с кой акъл се реших. Неделя – вече 8 броя, отново пълнени, отново палачинки, боже, даже като ви го пиша вече ми призлява. Неделя вечер – най-голямото щастие е помрачено от малкото облаче, че утре сутрин все пак ще трябва да има някое яйце в закуската 😀 Денят след фаста – не искам да виждам яйца, карам бавно и внимателно с други протеини, като количествата които изяждам са поне на половина на това, което съм яла миналата седмица. Все пак малко ми стана тежко, но на вечеря ще намаля дори още.

ЗА?

Кожата ми се изчисти още повече. Въпросът, който най-често ми зададохте през тези 3 дни, свалих ли? Аз когото е трябвало да сваля, съм свалила 😀 Но реално да, имам разлика от 2кг за тези дни. Много добре разбирам, а наистина и вие е добре да осъзнаете, че за 3 дни няма как да свалиш 2 кг мазнини, това количество е задържана вода. От където отиваме на …

ПРОТИВ!

2 кг вода за съжаление са нормалното количество, около което си гравитирам месечно. В зависимост от климата, храната, водата, тренировки, цикъл и какво ли още не те винаги са на горе на долу. С премерено хранене, без печива и много вода миналият месец пак бях същите килограми. И като казах премерено хранене – знаете ли колко ужасно е 3 дни да ядеш едно и също. За човек, който готви всеки ден е едновременно интересна, но и убийствена задача. Постарах се да съм максимално разнообразна във вида и подправките, но дори така е ужасно, ужасно скучно. Доводът, че един такъв фаст рестартира метаболизма за мен беше много интересен, защото за да почнеш фаст се препоръчва да си адаптиран към високомазнинното хранене. Аз точно с високомазнинно хранене оправих метаболизма си, та на къде повече да го рестартирам? Хубаво е да се помисли и върху аспекта за продължително ядене на едно и също и дали той не кара организма да изгражда антитела и да направи бурен отговор на това ядене в последствие? А тази толкова перфектна храна, яйцата, която е по-богата на Омега 6 отколкото на Омега 3? По принцип и двете са полезни за човешкият организъм, но нарушавайки баланса с прекомерна употреба на Омега 6 дали не вредим на нещо друго? Ще ви кажа само, че Омега 6 дава сигнали на имунната система и се грижи за кръвното налягане. Вие преценете дали 2 кг си заслужават?

Заключение:

Яйченият фаст беше интересен експеримент, който проведох със себе си и който намирам за изключително изтормозващ и ненужен. Твърдо заставам зад мнението си, че с продължително, контролирано, високо мазнинно, разнообразно меню могат да се постигнат същите резултати и те да останат за постоянно.

И както често казвам на хората, които се свързват с мен „Килограмите, които си качил за един ден ли ги качи? Тогава как очакваш да ги свалиш за толкова?“

P.S. Килограмите се възстановиха за 2 седмици с нормално нисковъглехидратно хранене.

One Comment

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading