Основни

Плоски питки за тако или дюнер

Бях срещала рецептата в интернет и беше наредена в нещата “които да тествам”, защото все пак има две съставки. При това две лесни и не толкова скъпи съставки, ако се проваля. Но някак все не идваше на дневен ред. В такива случаи съдбата ме побутва по рамото и се сещам, че мога да сготвя нещо, което да комбинирам с нещо от чакащия списък. Точно така печеното ми свинско се сви в тези плоски питки.

Нужните продукти:

1 чч ленено семе (1,5 чч ленено брашно)

0.5 чч гореща вода

1 чл хуск

Аз предпочитам да ползвам цяло ленено семе и да го меля сама, защото повечето в магазинната мрежа са обезмаслени. Смилате семето на фино брашно и го изсипвате в дълбока купа, добавете и хуска. Залейте го с водата и с помощта на шпатула го обърквате до получаването на стегната топка. “Тестото” не трябва да е лепкаво, ако ви се стори лепкаво, добавете още малко ленено семе. Пригответе си лист хартия за печене и го сгънете на две. Взимате малко топче от тестото, слагате го между сгънатата хартия и разточвате внимателно и равномерно. Учудващото е, че можете да ги направите наистина тънки. За мен е по-удобно да ги разточа до кръг с диаметър около 10см, защото след това лесно ги прехвърлям в тиган. Разточвам внимателно, слагам купичка и изрязвам кръг. Вие можете да ги направите по-големи или по-малки в зависимост от това, за какво искате да ги ползвате. Полученото плоско хлебче слагате в загрят сух тиган и ги запичате за 30-40 секунди на страна. Това време ви е напълно достатъчно да приготвите следващото хлебче.

Готовите хлебчета можете да използвате за мексиканска кухня – запържена пикантна кайма с гуакамоле, или печено свинско със салата и чедър. Или да заложите на по-близката арабска кухня – дюнер с печено месо, салати и зеле. Или всичко друго което можете да завиете в тях. Крайният резултат винаги ще е добър!

One Comment

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: