От кухненският шкаф

Зеленчуков чипс

От седмици тествам различни варианти на зеленчуци и методи на приготвяне, за да получа нещо, което максимално да наподобява картофен чипс. След много неуспешни, най-накрая имаме успешен опит, който честно нямах търпение да споделя с вас.

Нужните продукти:

зеленчуци – сладък картоф, морков, пащърнак (опитите с репи и алабаш за мен са неуспешни)

зехтин

сол

подправки по желание (ако харесвате сух чесън, канела или къри)

Включете фурната на 180 градуса. Подгответе си белачка за картофи. Измивате зеленчуците и с помощта на белачката ги правите на дълги ленти. Някои ще се начупят, но не е никакъв проблем. Настърганите зеленчуци изсипете в голяма купа, посолете и добавете всичко, което сте решили като подправки. Разбъркайте с ръце. Полейте малко зехтин. Този път наистина имам предвид малко. Аз лично за 1 сладък картофи и два моркова слагам около лъжица. Отново разбъркайте. Целта е леко да омазните лентите, а не да подгизнат. Разпределете зеленчуците в тавата, като гледате да не се застъпват. Иначе ще останат меки. Изпечете за 15-18 мин като винаги им хвърляйте по един поглед.

Най-важното, което ще отбележа, че този чипс трябва да е към графата глезотия и макар и да не е от обикновени картофи не препоръчвам да прибягвате до него често. Не заради друго, а защото много лесно се губи бройката на фините зеленчучета и може да се окаже, че сте прекалили с хапването. Нутринетите не се различават много от тези на 100 грама суров зеленчук 🙂

Leave a Reply

Close
%d