От кухненският шкаф

Боядисване на яйца с естествени материали

От както започнах хранителен режим и наистина се грижа за това каква храна приемам, започнах да променям цялостно и други аспекти от живота си. Опитвам се да използвам по-малко пластмаса, рециклираме боклука у дома, стараем се да не купуваме излишни неща , ползвам естествена козметика, и логично вече трети Великден използваме естествени бои. Всяка година добавям и опитвам и нови неща и подобявам миналите. Ще ви разкажа за тези, които се получиха и за тези, с които още се боря.

Червено – по стара традиция първото яйце трябва да е червено. Това се постига най-лесно с цвекло. Все още по пазарите можете да откриете добри глави цвекло. Нарежете цвеклото на кубчета и го сварете с 1.5 литра вода за един час. Прецедете готовата течност от кубчетата и добавете лъжица оцет. Сварете яйцата и докато са още топли ги прибавете в топлата червена течност. Аз предпочитам да използвам бели яйца за възможно най-добър цвят. Оставете яйцата вътре докато течността напълно се охлади.

Жълто – хубаво искрящо жълто можете да получите с куркума Най-наситен цвят се получава от корен (можете да откриете в някои био магазини), но ако цената не ви харесва можете да използвате и обикновена куркума на прах. Зареждате тенджерата с вода, суха куркума, нареждате яйцата и ги варите вътре.

Тъмно жълто или кафяво – добрият стар метод с обелки от лук. От обелките се получава доста земен цвят, близък до естествените кафеви яйца. Трябват ви 2-3 шепи люспи от жълт лук. Покрийте ги с вода, сложете яйцата в тях и ги сварете. Ако ги държите дълго в тази течност може да станат кафеви.

Лилави – любим цвят. Трябва ви само домашно червено вино. Яйцата се варят в смес 50:50 вода с червено вино. Оставете ги за още 20-30 мин в течността и след това изсушете.

Опитвала съм още няколко варианта – варене с червено зеле. Получават се приятно сини яйчица, но по това време на годината е малко трудно да откриете такова зеле. Друг вариант за лилави яйца е боядисване със сок от боровинки. За мен той обаче е ненужно скъп. Боровинките са извън сезон и все още не са на ниски цени, така че не виждам смисъл да ги хабя за яйца. Опитите ми със зеленото за сега са неуспешни. Опитвала съм със спанак, хлорела и листа от моркови 🙂 всички при мен приключиха неуспешно, така че ще се радвам на всякакви идеи и съвети 🙂

Весел Великден каквито и бои да изберете!

3 Comments

 • Candy

  Светъл Великден, Дени! Много харесвам тези цветове, тази година изцяло и нашите яйца са с естествени материали, но и ние не успяхме със зеленото. Впечатленията ми до момента са(вкл. минали години) , че най-добри багрила са люспите от лук, цвеклото, червеното зеле и куркума. За другите или трябва много варене първо на отварата, след това много киснене на яйцата, или има някаква тънкост, която ние все още не схващаме:). Но категорично цветовете са приказни. Поздрави!

  • healthywithdeni

   Здравей 🙂 и аз не знам как другите успяват със спанака например. Тествах с варене в него, с киснене и с какво ли не, но освен мръсно сиво друго не успях да постигна. Разчитам си на свежите цветове, пък зелени така или иначе винаги някоя от майките ни подарява от стандартно боядисаните 😉 Весели празници и на теб!

 • Катя Цветанова

  Четох някъде че за зелено,просто се смесват синьо и жълто. 🙂

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: