От кухненският шкаф

Как да оцелеем на хранителен режим по празниците

Всяка година един и същи въпрос ни терзае преди празниците. И не става въпрос само за Коледа, нека не забравяме козунаците за Великден, тортите за рожденни дни, баницата с късмети за Нова година, можем да изброяваме до брезкрай 🙂 Знам че и вие ги мислите. Как ще се справим с предстоящото изобилие по празниците, ако сме на режим от седмица-месец-два? Помня първата Коледа когато бяхме преминали на нисковъглехидратно хранене и знам колко трудно е сам да си измислиш какво да сготвиш, и колко по-трудно е да отидеш на гости и да започнеш “с претенциите”. Да, знам че не са претенции, а личен избор, но е трудно да го обясниш или защитиш, ако ти самият си на режим от толкова скоро. Колко по-лесно е просто да хапнеш малко питка, козунак или сарми и да не се обясняваш. А дали наистина това е по-лесният избор?

Всеки празник трябва да е приятно време прекарано с най-близките ни. Никоя храна не може да замени това чувство. Да се съберете от близко и далече, да се видите, да си спомните и да създадете нови спомени. Знам, че по стара българска традиция масите винаги са отрупани. При нас всяка майка се състезава колко повече неща да приготви 🙂 Последните Коледи преди да преминем на режим бяха едно зверско преяждане и тичане между кварталите, за да направим всички щастливи. За това реших това да приключи още първите месеци като си въведох няколко малки правила.

Естественото нещо, с което започнахме беше да споделим, че поради една или друга причина ние сме започнали хранителен режим. В началото е трудно за приемане, защото повечето хора свързват режима само с отслабване и няма как да не получите коментари, че “от едно нищо няма да ти стане”. И всъщност в повечето случаи ще са прави 🙂 Да, ако нямате сериозни здравословни причини да пропускате определени храни, това че еднократно ще консумирате нещо няма да провали вашият режим. Няма да ви върне назад. Не е причина да се наказвате, да гладувате или всичко, което ви хрумва. Но от друга страна не забравяйте да им припомните, че те са най-близките ви и тяхната подкрепа ще е изключително важна, за да постигнете резултатите, които искате.

Измислете или потърсете заместители на любимите ви храни. Това разбира се не важи само за празниците. Имате цялата свобода на света да смесвате нови съставки и нови продукти докато откриете познат вкус или нов, който да ви спечели. Аз се опитвам да измислям нисковъглехидратни алтернативи, има много други момичета, които правят същото. Винаги можете да си откраднете такава идея и да се чувствате добре, защото хем ще занесете нещо ново и здравословно на семейната вечеря, хем и вие спокойно ще можете да хапвате от него. Изберете си рецепта и вложете положителни емоции докато я приготвяте, така винаги ще си спомняте с усмивка за този празник. Аз често подготвям десерта, защото всички са най-любопитни да тестват него, и обикновено остават приятно изненадани 🙂

Не си правете големи планове какво ще правите или няма да правите. Трудно се достига до здравословно отношение с храната, на мен самата ми отне години да приемам нормално колко и каква храна има на масата, и аз да си избирам по-добрата. Със сигурност няма да стигнете до този извод за седмица на хранителен режим. Или ако успеете ми пишете, за да ми издадете тайната 🙂 Не се заричайте и не си обещавайте, просто се опитвайте да правите съзнателни избори, а не такива продиктувани от емоция. Да, аз не ям ориз, картофи и боб, но на Бъдни вечер мога да изям две сърмички и да накарам близките ми да са доволни, и аз да се чувствам добре. Бих избрала да опитам нещо с ориз или боб, но да прескоча питката с бяло брашно. Съзнателен избор от коя храна бих се чувствала зле. Преценете коя е вашата такава храна, и изберете по-малкото зло. А след първият ви успех ще се почувствате по-сигурни и за в бъдеще 🙂

Ако все пак изпитвате притеснение, че трудно бихте се контролирали с количеството храна, защото сте на принципа “без едно мога, с едно не мога” ( аз между другото съм така, но с татуировките :D), то тогава увеличете приема на калории , за да се чувствате сити. Това е моя малка тайна, ако се чувствам несигурна в мястото, което ще посетим. Няма какво да се лъжем, хората не са длъжни да се съобразяват с нас, независимо колко лесно е да се храниш нисковъглехидратно. Ако хапнете повече на предното хранене или си добавите междинна закуска, можете да сте сигурни, че където и да празнувате нищо няма да ви изкушава ненужно.

Ако все пак нищо от това не помогне и приключите вечерта някъде между сармите, боба, питката и тортата, то просто продължете с режимното хранене на следващият ден. Едно грешно хранене не трябва да определя живота ви. Всъщност е грешно, дори да го наричам “грешно хранене”, защото е просто хранене. Изграждането на добри хранителни навици и правилен хранителен режим е дълъг просец, който има стъпки напред, но и такива назад. Приемете, че е нормално и на следващата сутрин се опитайте да се нахраните без осъдително намаляне на количествата. Фаста, колкото и да е полезен в други случаи, в този няма да изтрие храната от предната вечер. Да, сигурно ще ви бъде тежко и ще се чувствате зле, ако прекалите с храни, които сте спряли да консумирате, но това е положението 🙂 Големи хора сме и трябва да си носим последствията от изборите, които правим. Дори мисля че те ни правят по-силни!

Каквото и да изберете, не спирайте да се радвате на живота, почивката и семействата си. Приемете, че какъвто и избор да направите, той е най-добрият, на който сте способни в този момент! Желая ви весели и спокойни празници пълни с топли пържолки, много любов и тикви печени без мед <3

Leave a Reply

Close
%d