От кухненският шкаф

Живот по време на карантина .. със Станка от Know How To Cook

Не може да се интересуваш от здравословно хранене и поне веднъж да не си попадал на блога на Станка – Know how to cook. Няма как да не запомниш пълноценните статии, отношението към най-малкият детайл и изключителните фотографии. За мен лично освен избора от нисковъглехидратни и безглутенови рецепти, блогът е източник на неизчерпаема информация от Сезонните календари, които тя самата не просто взима от някъде, а създава. Защото дори да откриете календари, те най-често не са с изцяло български продукти, а знаете, че макар че ползвам екзотични съставки понякога, ежедневното ми хранене се състои изцяло от локални и сезонни продукти. Tя е не просто “виртуален колега”, а някой с който винаги сравнявам часовника си, някой към който се обръщам за съвет и идея. Не случайно и поверих отговорната задача да прочете черновата на книгата ми и да каже честното си мнение 🙂 Днес с голямо удоволствие я поканих да ми гостува, дори и само виртуално, за да разкаже как се справя с карантината и социалната изолация.

Къде те намираме?

Вкъщи 🙂

А какво щеше да правиш сега, ако не беше под карантина?

Същото – да си стоя вкъщи, с известни елементи на обикаляне на бебешките магазини. Бях предвидила месеците март и април за пазаруване и подготовка за посрещане на новия член на семейството. Подготовката пак се случва, но онлайн. Малко ми се загуби тръпката.

Промениха ли се навиците ти за пазар и хранене?

Малко. Обикновено пазаруваме основните продукти веднъж седмично, а през седмицата веднъж или два пъти купуваме пресни плодове и зеленчуци. Преди посещавахме няколко магазина и пазари, за да си набивам необходимото. В момента се опитваме, с малки изключения, да си набавим всички необходими продукти от едно място и само с едно пазаруване за цялата седмица (включително на малотрайните продукти). 

В храненето ми има промени, но те се дължат на бременността ми, а не на настоящата ситуация. Готвя по-често от преди, въпреки че и преди готвенето беше ежедневна дейност. Все пак по цял ден сме трима вкъщи и в някаква степен това ни кара да посягаме по-често към храната.

След първоначалния стрес и притеснения, заради извънредната ситуация, у мен се отприщи креативна вълна. Ограниченията в ресурсите ми действат добре. Имам вдъхновение и се опитвам да комбинирам наличните продукти по-оптимално и по различни начини така че да се храним разнообразно. Храната освен гориво за тялото е и наслада за душата. В условия на толкова ограничения, поне така можем да си доставим малко удоволствие.

Кое е първото нещо, което ще хапнеш на вън?

Най-вероятно ще бъде сладолед. По принцип рядко хапвам навън и най-често е нещо, което не мога да си приготвя или не ми се занимава да приготвям вкъщи.

(снимките са от блога на Станка)

Leave a Reply

Close
%d