Мамини неволи

Игри за новородено

Казват, че за да отгледаш едно дете е нужно цяло село хора – всъщност точно толкова мнения ще получите за това как да гледате ВАШЕТО бъдещо дете. От раждането му, през името му, та чак храненето му. Аз не мога и не искам да давам насоки за нищо от това. Смятам, че щом сме решили да имаме деца сме достатъчно големи да вземем тези решения сами, но и сами да носим отговорността за последствия от тях 🙂 Аз съм тук, защото съм една майка в “тренировъчен лагер”, със същите неволи като теб, която иска да намери баланса между полезните и развиващи детски занимания и игрите. Ако ти си бъдеща майка, или майка на новородено, ще се радвам да последваш страниците ми където веднъж седмично ще споделям моите игри с бебе, насоки от специалисти и полезна информация за ранно детско развитие.

Веднага след като разберете, че сте бременна освен плановете за чудни розови рокли и плитки започвате да кроите планове какви играчки да купите. Всички знаем прекрасните въртележки над бебешкото легло, шарените активни гимнастики (които между другото са първото предложение, което ще получите в бебешки магазин, ако отидете да търсите подарък), онези дрънкащи или пищящи, пластмасови играчки. Знаете ли кое от тези ще трябва на вашето дете в първите му дни у дома? Никое. Истината е че първите дни детето има най-голяма нужда от майка си, а майка му не знае на кой свят се намира и никак не и идва от вътре да си играе с количките .. Така че оставете игрите за поне след втората седмица на вашето бебче и се отдайте на гушкане, нежност и опознаване на нуждите на малкото човече. И все пак, с какво можем да започнем след това в първите седмици на бебчето?

Лицеви изражения

Първото нещо, което можете да предложите на вашето бебе е да опознае лицето ви. Приближете се на 20 см от него и му дайте шанс да ви види. През първите седмици на своя живот бебето вижда на около 20-30 см, но това е напълно достатъчно да го гушкате и да му се усмихвате. Ако сте по-смели, а детенцето по-спокойно можете да показвате всякакви изражения – ще ви издам че много обичат да им се плезите 😁 Ще видите как с напредването на седмиците детето ще започне все по-често да ви отговаря на емоцията или просто да се смее на всичко, което му предлагате. Освен това, това е чудесен начин да включите активно и бащата – може да го гушка, да топли коремчето заради колики или просто да се опознават. Освен забавна игра, това е най-лесният начин бебето да се запознае с различните изражения на емоциите, върху които за в бъдеще ще работи много. Носенето в слинг също спомага за безопасното проучване, тъй като бебето е добре вързано към майка си (или баща си) и е на една целувка разстояние от лицето ви.

Контрастни карти

Освен че не виждат на далече, през първите седмици малките човечета виждат само контрастни цветове като черно, бяло, червено и зелено. Можете да предложите карти, книжки или въртележка в тези цветове, за да ще задържите вниманието му. Аз използвам контрастните карти и книжката Моята първа книжка на Табула Раса, но можете да изработите такива и сами като принтирате прости едноцветни форми и ги ламинирате за по-добро съхранение. По този начин смятам да направя карти, които да поставя на облегалката на колата, за да задържат вниманието му докато пътуваме. За какво можете да използвате този вид дейности? Много често при раждането бебето има една предпочитана поза на главата(на ляво или на дясно) и още в родилното ще ви посъветват да въртите главата регулярно, за да се развиват правилно мускулите на врата и формата на главата. С две карти разположени от ляво и от дясно ние успешно карахме бебето да се върти само, защото то не винаги иска вие да му се месите.

Ако си мислите, че след това употребата на картите ще приключи, ще ви кажа, че не е така. В последствие ще ги използвате за научаване на формите, разказване на истории по картинки и всичко друго, което на детето му хрумне.

Време по коремче

Едно от първите неща, които може би несъзнателно включвате е време по коремче или “tummy time”, както по-често го срещам и в статии на български. Много хора използват една или повече разновидности, за да притискат коремчето на бебето и да му помагат при тормозещи го колики. Освен това, tummy time е от изключителна важност за изграждане на мускулите на врата, главата и гърдите. Има няколко вариации, които можете да включите постепенно, а в следващите седмици да започнете да редувате. Препоръчва се да започнете с по няколко секунди в тази поза и да увеличавате времето следващите седмици докато стигнете до няколко минути.

Първата поза е тази, при която постявате бебето по корем върху ръката ви. Така напълно контролирате процеса и можете да го придържате с двете ръце изключително добре. Позата е подходяща и за включване на партньора.

Вторият вариант разбира се е коремче в коремче. Едно от любимите ми неща когато малкият беше буден, беше да легна на дивана, да го поставя върху мен и да му говоря, за да го стимулирам да си повдигне главата и да ме види. Отново без проблем се изпълнява и от татковци.

Третият вариант е с поставяне на пода. Изберете подходящо меко килимче или такова от безопасна пяна и обърнете бебчето по корем. Хубавото на този вариант е че търпи градация. Когато бебето става по-тежко и на него и на вас ще ви е по-трудно да го обръщате върху ръката си, а тук няма да имате това затруднение. След първият месец можете да започнете да поставяте и книга или карта пред него, за да го стимулирате да задържа поглед все по-дълго. Освен за изграждане на сила в мускулите, тази поза е подходяща, за да запознаете бебето и със завъртането. След някой и друг месец то само ще започне да се върти, но тук от легнала поза по гръб лесно можете да го завъртите правилно и безопасно, за да го насочите.

Въртележка за легло

Знам че няма красива картинка на детска стая, в която да не присъства музикална въртележка над леглото. Всъщност такава все още не ви трябва. Ако все пак искате да сложите такава, то първата Монтесори въртележка е точно такава. Мунари въртележката е в черно бели цветове, идеално балансирана, за да се движи плавно над бебето. Съобразете отново, че трябва да бъде на 30 сантиметра от бебето и го оставете да и се любува. В интернет можете да откриете размерите на въртележката и насоки как да я сглобите сами, или пък може да я поръчате директно готова. Всички наши Монтесори въртележки сме взели от тук.

Четене на книжки

Всеобщото мнение, което срещам е че при четенето няма такова нещо като “прекалено рано”. Да, бебето няма да разбере или да следи приказката, така можете да му четете дори книгата, която четете вие, но ще заложите основните читателски принципи в него още от тази ранна възраст. Звукът на гласа ви ще инициира топли асоциации с книгите и с напредване на възрастта малкото човече ще започне да повтаря действията ви да отваря и затваря книжки, но освен това ще трупа и речников запас, който ще му помогне с развитието на речта.

One Comment

Leave a Reply

Close
%d