Мамини неволи

Игри и занимания за бебета от 4 до 6 месеца

Доста време отлагам този пост, но игрите така ни забавляваха, че времето мина неусетно, а бебето вече прескочи тази възраст 🙂

Ако за първи път се включвате тук, то знайте, че това е 3та част, а предните две можете да откриете тук.

Игрите и заниманията, които използвахме в този период отново са насочени към развитието на уменията на бебето. По това време те започват да се въртят от гръб по корем и да се стремят да достигнат поставени пред тях играчки, което да доведе и до пълзене след време.

Прехвърляне на играчка в ръка от ръка

Изберете удобна за хващане, за предпочитане дървена играчка, която детето да може лесно да прехвърля между ръцете си. Най-известната такава са двата дървени диска, които се използват в Монтесори методиката, но аз не открих такава и използвах обикновена гризалка. Така времето се разпределя между любимото гризкане и прехвърляне между ръчичките.

Сензорни игри

Със сигурност като прочетете заглавието се сещате за сензорните топки, които са изключително разпространени и можете да ги откриете във всякакъв ценови клас. Признавам, че аз имам и такива, но в дом с две кучета, сами се досещате, че топките трудно се разделят с бебето 🙂 Така кучетата получиха топки, а бебето домашно направена игра. В зависимост от сезона можете да направите 2 варианта на играта. През лятото аз бих оставила детето директно да пипа играчките във водата, за съжаление по наше време не беше топло и използвахме затвореният вариант. Трябва ви торбичка тип zip lock, вода, тиксо и стикери/формички лед/малки фигурки/брокат. Виждала съм варианти с мазнина и боя. Целта е да се сложи съвсем малко течност с различни по форма и усещане формички и да се запечата добре. След това поставяте детето по корем и го оставяте да се опита да ги хване. Варианта със открита течност аз включих малко по-късно и използвах ниска тавичка, в която слагам различни играчки, халки и всичко, което е достатъчно голямо да не бъде глътнато, но достатъчно интересно да го грабне. В 6ят месец детето ще започне да стои седнало за известно време, тогава можете да слагате сензорните торбички пред него, за да го задържате съсредоточено.

В този период можете да включите и сензорни книжки, ако разполагате с такива.Нашите за съжаление не са български, но ви уверявам, че предизвикват изключителен интерес и след само няколко разглеждания запомня къде е различната повърхност.

Реалистични изображения

На българският пазар се оказа трудно да открия книжка с реалистични лица, за това се наложи да импровизирам. Но така, освен че имах по-голяма свобода в избора на снимки, платих и много по-малко, а и мога да направя няколко различни тестета.

Аз избрах Лица и емоции. Приготвих картите като принтирах детски лица изразяващи различни емоции, а след това ги ламинирах, за да ги запазя за по-дълъг период. Можете да използвате снимки на членовете на семейството, на разпространени предмети от обкръжението, изобщо вариантите са много. Много често ги разглеждахме и му разказвах какво изразява детето, това ще помогне за разпознаване на емоциите в бъдеще.

Първи панери с играчки

Ако сте решили да използвате някои от методите на Монтесори, или да се придържате изцяло, то около 6я месец е идеалният момент да поставите етажерка и първите панери с играчки за детето. Всъщност аз ги използвам от първият му ден, но повечето хора започват точно по това време. Можете да започнете с по една играчка във всеки, за да може детето да разбере, че там ще бъдат неговите неща. При нас нещата се получиха изключително интуитивно и след като започна да се обръща по корем сам, лесно започна и да се върти към панерите, от които се опитваше да си вземе занимание. Тепърва този шкаф и панери ще стават по-интересни и ще съдържат все повече занимания, които да отговарят на развитието на малкото човече.

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: