Основни

Карфиолен ориз и трите ми любими рецепти с него

Все по-голяма популярност у нас набира карфиоленият ориз, и докато на запад той си е познат от толкова много време, че дори може да бъде закупен от всеки супермаркет, на нас ни се налага да си го правим сами. Не се притеснявайте толкова лесно се приготвя и може да бъде заместител на ориза във почти всяка рецепта.

Единственото, което ви трябва е карфиол и робот или ренде. Аз използвам робот, защото става значително по-бързо и чисто, но и в двата случая резултатът ще бъде еднакво добър. Измивате карфиола, отцеждате го и го слагате в робота. Смилате докато получите малки топчета с големината на оризчета. И това е! Можете директно да го добавите в ястие или пък да го приберете в торбичка във фризера и винаги да ви е под ръка за готвене. Както казах у дома използваме този вариант на ориз от много време и вече съм го ползвала във всякакви вариации. Сега ще ви споделя любимите ми…

Пиле с карфиолен ориз

Нужните продукти:

600 г карфиолен ориз

600 г пилешко месо (използвала съм бутчета, пържоли от гърди и пържоли от бут)

50 мл бульон

сол

черен пипер

зехтин

Тъй като времето за приготвяне на карфиоленият ориз се различава от това на обикновеният ориз е добре да минем пилето термично предварително. Загрейте лъжица зехтин в тиган запечатайте всяко парче месо за по 2-3 мин на страна. Посолете леко. В удобна тава изсипете карфиоленият ориз, подправете със сол и пипер и наредете пилето върху него. Залейте с още лъжица – две зехтин и бульона. Метнете във фурната и изпечете на 250 гр за 20-25 мин.

Пълнени чушки

Нужните продукти:

8 чушки

400 г кайма

400 г карфиолен ориз

1 морков

1 глава лук

магданоз

сол

черен пипер

червен пипер

къри

зехтин

Нарежете лука и моркова на ситно. Загрейте зехтина в тигана и задушете нарязаните зеленчуци. Добавете каймата и я запържете почти до готовност. Около 15-20 минути ще бъдат достатъчни. Добавете и карфиоленият ориз заедно с подправките и разбъркайте. Преместете от котлона за няколко минути, за да се охлади, за да не ви опадат пръстите докато пълните чушките. Измийте чушките и ги почистете. Напълнете с помощта на лъжица и наредете в тава. Ако ви остане плънка спокойно я изсипете около чушките. Залейте с чаша вода и метнете във фурната. 35 минути на 250 градуса са им напълно достатъчни.

Вегетариански сармички (лозови и зелеви)

Нужните продукти:

500 г карфиолен ориз

200 г печурки

1 лук

1 чушка

1 морков

целина (по желание, ако харесвате вкуса и)

11 зелеви листа

10 лозови листа

сол

черен пипер

червен пипер

зехтин

Подгответе си всички продукти като ги нарежете на кубчета предварително. В тенджера загрейте зехтина и изсипете гъбите. Задушете ги докато пуснат водата си, а след това добавете лука. Прибавете и чушките, морковите и целината и бъркайте докато омекнат. Сложете и ориза към тях заедно с подправките. Разбъркайте и задушете всичко за 10 мин. На дъното на тенджера сложете голямо зелево листо.  В останалите зелеви и лозови листа сложете плънка с помощта на лъжичка и завийте стегнало. Аз обикновено нареждам зелевите на дъното, защото са по-големи и лесно пълнят тенджерата. След тях слагам и лозовите. Заливам с вода, която да покрие всичко, слагам чиния, която да натисне сармите да не плуват и включвам на средна степен. Изчакайте да заврат и ги изключете. Тази рецепта ползвам вече две Коледи у дома и се доказа като фаворит в постното меню 🙂

И като бонус ще ви припомня две рецепти за ризото  и ризото с гъби като с добавките можете да импровизирате напълно 🙂

3 Comments

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading