Основни

Нисковъглехидратна содена “питка”

Ще започна този пост с едно важно отклонение … Защо изобщо правя такава питка за Бъдни вечер. Бъдни вечер е веднъж годишно и какъв би бил проблемът веднъж да нарушим режима си. И ще бъдете прави. Ако се придържате към определен вид хранене, за да поддържате тегло или за общо добро състояние, няма да има никакъв проблем, ако една вечер забравите за него и се насладите на семейната трапеза. Дори активно подкрепям да се насладите на такава вечер. За съжаление обаче има и хора, които следват нисковъглехидратно хранене или безглутеново такова поради здравословни причини, и за тях дори една такава вечер е невъзможна. За това ви споделям тази идея, без да ви агитирам или карам на сила, а просто като едно алтернативно предложение. 

Нужните продукти:

60 г бадеми

60 г сусам

60 г ленено семе

1 сл хуск

1/2 чл сода

1/2 чл сол

150 мл топла вода

Смелете всички ядки и ги изсипете в купа. Изсипете солта, содата и хуска и разбъркайте добре, за да ги смесите. Вземете шпатула и изсипете 1/3 от водата. Бъркайте до получаването на трохи и тогава изсипете още малко от водата. Трябва да сте получили стегнато “тесто”, излейте и последната част от водата и разбъркайте отново. Оставете полученото тесто няколко минути, за да абсорбира напълно течността. Разпределете в тавичка, получава се питка около педя голяма и изпечете за 40 мин на 180 градуса.

Ако нямате кухненски робот или кафемелачка, можете да използвате и брашно от магазин, само следете да е пълномаслено. Ако лененото ви брашно е обезмаслено е възможно да се наложи да използвате по-голямо количество.

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading