От кухненският шкаф

Яйчен фаст 2

Тези от вас, които ме следят отдавна знаят, че вече веднъж съм правила Яйчен фаст и знаят, че мнението ми никак не беше положително. Ето тук можете да прочетете цялата история преди да продължим към новото приключение.

Първо, нека ви припомня какви са “правилата” за спазване на такъв фаст. Ядат се само яйца, мазнина и твърдо, зряло сирене, естествено могат да се ползват и подправки в количество ненадвишаващо 1г въглехидрати. Няма точен брой яйца, няма определен брой хранения. За всяко изядено яйце, добавяте 10 г масло, зехтин, мас, гхии и до 30 г сирене. Ядете до засищане. Можете да се храните по този начин меxду 3 и 8 дни, всичко зависи от вас и волята ви.

Второ, с какво може да ви помогне фаста? Нормално, когато не приемате въглехидрати, изхвърляте доста от задържаната вода, а такава винаги има и обикновено “сваляте” 2-3 килограма минимум. Но! винаги трябва да знаем, че това са течности, а не мазнини от тялото и те бързо се възстановяват. За това много хора все пак го ползват за бързо сваляне. Има такива, които считат, че така ще “рестартират” метаболизма си, може би до някъде имат право, но все пак е важно и храненето в дългосрочен план. По-скоро води до бързо влизане в кетоза, което също е една от целите на този фаст. И с това поне се справя перфектно. С този висок прием на мазнини и липса на въглехидрати, ако преди това сте били адаптирани към нисковъглехидратното хранене, влизането в кетоза се случва много бързо. Какво означава кетозата? Означава, че тялото ви започва да използва мазнини за енергия и се обръща към вашите натрупани мазнини. Така че, ако и след фаста продълвите да се храните нисковъглехидратно, ще горите от собствените ви мазнини.

Трето, след като първият път не видях огромна полза, защо реших да се пробвам отново? Към горните причини за спазване на фаст ще добавя и още една персонална – подобряване на фокуса върху храната. Какво имам предвид тук, без да говорим за нездравословна обсесия. Животът ми в последните месеци се промени много и това, че вече живея с човек, който не се храни по определен режим няма как да не ми повлияе. Той е изключително съобразителен, но понякога в импулса си и забавлението да открива нови вкусове, избира храни, които аз бих пропуснала заради количеството им въглехидрати. Понякога се съобразявам с моите изисквания, понякога с неговите и това ми създаваше различни терзания. Дали не прекалявам, дали по-високият прием на въглехидрати няма да ми се отрази, дали компенсирам с останалото си хранене и спорт … Знаете как е. Разбира се, пуснах си едни контролни изследвания, за собствено успокоение и те бяха даже по-добре от това което очаквах. Но психологически все още не приемах нещата напълно. И така една сутрин се събудих с идеята, че трябва да направя фаст, за да си припомня защо започнах да се храня нисковъглехидратно и колко добре се чувствах от това. Ама просто се събудих с тази идея, и дори логичната ми мисъл, че знам колко е ограничаващо и еднообразно не успя да ме убеди. И така, изключително решена и устремена се впуснах в 3 дни яйчен фаст.

Мисля че психическата подготовка и това, че имах по-разнообразни идеи за готвене бяха моето спасение този път, защото наистина, с ръка на сърце казвам, нито веднъж не ми омръзна и не мислех за друга храна. Започнах бодра, с тегло от 65,7 кг. (Дали е малко или много не искам да коментирам, чувствам се добре с това тегло и не ми създава проблеми) и “проста” закуска от 3 рохки нарязани яйца с 3 лъжици масло и поръсени с пекорино. Заситиха ме и се чувствах добре до обяд.

За обяд си приготвих омлет от белтъци и магданоз, залят със сос ала Холандез. Отново 3 яйца, с белтъците направих омлета, с жълтъците, масло, сол и пипер направих сос на водна баня. Бих казала, че прекалих с маслото, защото ми стана леко мазно и тевко, но може би белтъците компенсираха в някаква сметка.

За вечеря хапнах обикновени бъркани яйца с масло и чили. Ако решите да пробвате и нямате идеи, за разнообразие опитвайте всеки ден да ползвате различни подправки. Така дори съвсем обикновените яйца се променят 🙂

Общо изядох 9 яйца, 90 г масло и 60 г сирене. Това прави 1638 калории, разпределени в 2г въглехидрати 145 г мазнини и 76 г протеин.

Ден 2 започнах с 64.7 кг и повторих бърканите яйца, защото предната вечер ми се отразиха много добре. Само пропуснах чилито.

За обяд се поглезих с 4 варени яйца, които поднесох под формата на пълнени яйца. Извадих жълтъците и ги приготвих с масло, кимион, сол и пушен червен пипер. Различните подправки са голям помощник, не ги подценявайте.

За вечеря имаше Яйчени спагети, чиято рецепта съм споделя в клип тук. Направих им сос от масло и зелен лук, нещо в стил Але олио. Беше различно и засищащо.

Общо изядох 11 яйца, 60 г масло и 50 г сирене. Това прави 1592 калории, разпределени в 1г въглехидрати 135 г мазнини и 88 г протеин.

Ден 3 вече бях 63,8 кг. За закуска си направих бъркани яйца,който напълних в слайсове гауда. Хапват се много лесно и са много приятни.

За обяд дори успях да ям навън! (Представете си колко отдавна е било, щом дори е имало ресторанти :D). Три яйца пържени на очи с масло и червен пипер.

Последното хранене беше дебел и сочен омлет. Сложих си и гауда и Грана Падано и подправки, не пестих.

Общо изядох 8 яйца, 90 г масло и 70 г сирене. Това прави 1599 калории, разпределени в 3г въглехидрати 14 г мазнини и 73 г протеин.

На следващата сутрин направих последно претегляне и приключих 63,4 кг. Знам че повечето хора ще се интересуват от това, но това, което беше важно за мен беше, че отново усетих свободата да се храня нисковъглехидратно 🙂 Бих казала, че този път завършвам опита си успешно. Явно зависи какво искаш да постигнеш 🙂 Беше ли лесно – и да и не. Препоръчвам ли го- все така не 🙂 Смятам, че не е за всеки и наистина трябва добре да прецените силите си и какво искате да постигнете. В никакъв случай не го препоръчвам за постоянно средство за сваляне на килограми.

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading