Супи

Рибна чорба

Историята твърди, че рибната чорба се е появила, защото един рибар не успял да продаде всички дребни риби, които имал. Вместо да ги изпече на скара обаче, този път решил да ги свари, обезкости и след това да върне месото в бульона. Дали това е била появата на супата, не знам, но знам, че във всяко градче в Черна гора имат собствен вариант на чорбата. И макар да бяхме в Черна гора миналата година, все не ми оставаше време да опиша моят любим вариант на тази супа. Но така пък знаете, че е изпитан и доказан във времето 😉

Нужните продукти:

1 кг дребна риба (традиционно се използва поне 2 вида бяла риба , но казват, че за добрата супа са нужни 10 вида риба. Ние ползваме или 1-2 вида бяла риба или смес от 3-4 речни и морски риби)

2 моркова

1 глава лук

1 глава целина

зехтин

сол

черен пипер

достатъчно вода, която да покрие всички продукти

копър

Измийте и почистете рибата от вътрешностите и я сложете в дълбока тенджера. Не е нужно да я разпределяте на порции или да я обезкостявате предварително, сварете я цялата с малко сол за 30 минути. Нарежете лука и морковите на малки кубчета, а целината на малко по-големи. В отделна тенджера загрейте лъжица зехтин и задушете последователно зеленчуците – първо лука, след това морковите и накрая целината. Прецедете бульонът и го излейте при зеленчуците. Оставете ги да се варят, а вие извадете рибата и почистете месото от костите. Не е нужно да пазите големи парчета, дори е добре да има всякакви размери. Проверете дали зеленчуците са сварени и изсипете рибата при тях, добавете сол, ако е нужно, черен пипер и копър и изключете котлона. В различните райони на държавата добавят и домати или люти чушки, така че може да експериментирате всеки път.

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: