Мамини неволи

Игри за новородено от 1 до 3 месеца

Първа част на Игри за Новородено

Новите занимания можете да включите постепенно и да редувате различните игри в часовете за будуване. Все пак не прекалявайте, за да не преуморите бебето и да направите заспиването му трудно. Може да опитате с едно ново занимание, почивка, след това спокойно време за наблюдение на околната среда или книжка, и отново почивка.

Активна гимнастика

Още преди да планирам да имам дете, знаех че не искам да ползвам от стандартните активни гимнастики. Не знам защо ми се струваха прекалено шарени и паянтови. Сега когато избирах такава за нас, исках да заложа на хубава и устойчива, за това се спрях на дървен модел. Първо че наистина е по-устойчива във времето и би могла да се ползва при второ дете или да се продаде, второ че позволява на нея да се добавят и домашни висулки. Активната гимнастика аз включих доста рано в заниманията му, и продължаваме да я използваме и до днес. В най-ранните етапи детето само ще се опитва да се присегне към играчките. Това ще развива волевите му движения, тъй като в началото всичко е по-скоро некоординирано. В последствие ще започне съвсем умишлено да се присяга към определени играчки (в този случай съобразете да не слагате дребни предмети, които може да откъсне и глътне). Кои са домашните добавки, които можете да сложите на активната гимнастика? Можете да добавите панделки от плат,като тук по-важно е да са с различни повърхности и/или различни цветове.

Аз използвах стари панделки от подаръци, а между тях сложих една със здраво вързани звънчета. По този начин стимулирате сетивата на детето за тази възраст. Ако не знаете според Монтесори има различни начини да се стимулират 9те сетива на децата. На тази възраст можем да повлияем на хроматичното, тактилното и слуха.

За другата забавна играчка, която включих ми беше нужен само ластик. На обикновен ластик вързах една от играчките му, като я оставих на достатъчно разстояние да се присяга и да я хваща, но и на такова разстояние, че да му създава противодействие и така да заздрави мускулите на ръчичките.

В последните дни на триместъра отново върнах дървените играчки на активната гимнастика, защото започва да се набира на тях, с което подпомага коремните си мускули. За да започне да сяда и ходи, на едно дете му трябват здрави коремни мускули, а не толкова заякване на тези на краката.

В този ред на мисли, освен близо до ръцете, местете гимнастиката и до крачетата. Така ще го стимулирате да ги надига и заздравява корема, но и ще подпомогнете научаването да се върти от гръб по корем.

Гимнастика с ръце и крака

Нямам нужните знания, за да ви дам директни насоки какви упражнения да правите, но ако попитате педиатър или консултант със сигурност ще ви разкажат. Аз изпълнявам наша система от упражнения ежедневно, изградих я на база насоки от педиатър и посещения в Кинди ру. Целта на тези упражнения освен раздвижване на мускулите е и да развие вестибуларния апарат и да се премине по-лесно през първичните рефлекси на детето (такъв например са стиснатите юмручета 🙂 ). Това което мога да ви посъветвам е в средата на третия месец да започнете да помагате на вашето бебе да се върти от гръб към корем. В интернет ще намерите лесни видеа с указание как да го завъртите настрани и да насочите крачето. И много важен личен съвет – в края на 3я или началото на 4я месец бебето ще започне да се върти само, не го оставяйте на високо без надзор. Как ще разберете, че наближава момента – вдига крачета високо и започва да се олюлява на ляво и на дясно.

В София има няколко места, на които се работи активно за двигателното развитие на децата в различните възрасти. Ние лично посетихме Киндиру, защото има обект близо до нас, но освен него можете да проверите и Little gym. Освен социализацията на бебета и майки (която в момента бих казала, че е под нулата) сертифицираните треньори имат богат набор упражнения, гимнастики и игри. Ние се забавлявахме много, детето успя да се измори в точното количество, че хем да му е интересно, хем да не заспи там от преумора. Освен това успях да си взема няколко задачи, които лесно се изпълняват у дома.

Играчки и дрънкалки

Честно казано в тази възраст детето все още не изявява определени предпочитания към някоя играчка, така че задачата да ги изберете е изцяло ваша. Аз искам да се придържаме към предмети от естествени материали, за това съм заложила предимно на дървени играчки и такива от плат. Естествено имам и пластмасови, това май е нещо, което трудно се избягва, но все пак трябва да запознаем детето и с този материал 🙂 Детето все още не може да си играе активно с тези играчки, но за какво можем да ги използваме? Естествено когато е по коремче, за да го стимулираме да задържа още повече. Използвайте ги и за стимулиране на посягането и хващането, докато ги местите от едната към другата страна на главичката на детето – така ще работите и по проследяването с очи. Можете да ги подавате докато бебето е легнало по гръб, за да му помогнете да се учи да си ги подава от ръка в ръка. По съвет на моята добра приятелка Руми от Думи с Руми (логопед) започнах да му подавам играчки и докато е завъртян настрани. Открих че макар по гръб да се справя перфектно, настрани са нужни повече усилия и сякаш му беше трудно да прецени на какво разстояние е играчката. След няколко опита уменията му за ориентация се подобриха значително.

Игри с балон

Това си го ‘откраднах’ от Киндиру, няма да си приписвам заслугите 🙂 Но пък беше толкова лесно за изпълнение, а и вече имах балон под ръка. Трябва ви един надут балон и панделка/връв, на която да го вържете. Едната вариация на играта е балонът да бъде вързан на удобно място, за да вземете детето в себе си и назовавайки всеки крайник леко да ритвате балона. Подпомага координацията и запознанството с имената на крайниците. На това Алекс искрено се забавляваше, а сега като по-голям успешно успява и сам да се присяга и да го удря. Другият вариант с балон включва поставеното по корем дете, пред което леко местите балони.

Огледало

Последно, но не по важност, ще отбележа една от любимите игри на моето бебе – взирането в огледалото 🙂 В кътчето за игра сме сложили специално огледало, което не е направено от стъкло и е напълно безопасно, но все пак закрепено добре. Бебетата обожават огледала. Могат с часове (образно казано де) да изучават лицата и крайниците си, след това се заглеждат във вас, а не на последно място и да добиват и представа за обкръжаващата ги стая и нейните мащаби. В тази възраст все още не осъзнават, че това отсреща е тяхното отражение, но за в бъдеще по този начин ще опознаят тялото си, възможностите му и дори психолозите казват, че поставят наченки на самооценка и самоуважение. Любима игра с баща му е докато стои по коремче баща му да притичва зад него, за да го кара да се смее и върти. Дори обикновеното огледало в коридора е неизчерпаем източник на смешки и емоции.

Leave a Reply

Close
%d