Лоукарбър на път

В Барселона с дете

Не искам никога да забравя за това първо наше пътешествие с дете, не искам да ми се губи нито един детайл, да забравя нито една смешна снимка, нито едно пътуване с метро(или изгубване на баба там), нито една смяна на памперс 🙂 Искам и на вас да разкажа, че пътуването с малко бебе не е толкова страшно приключение!

През Септември миналата година доста лесно купих билети за финала на тенис турнирът Барселона оупън. Разбирайте “лесно” като “е колко да е сложно да пътуваме с бебе на 8 месеца” 😀 Но в своя защита ще кажа, че тогава бебето беше само на месец и беше приказка – не мърда, не пипа и предимно спи. Колкото повече наближаваше нашето пътуване, толкова повече започвах да се притеснявам аз. Оказа се напразно…

За да се възползваме максимално от времето в Барселона избрах да летим с две различни авиолинии, защото едната излиташе много рано сутринта, а другата щеше да ни прибере късно вечерта. Цената на билетите със сигурност можеше да е по-евтина, но не бях разбрала, че датите съвпадат с православният Великден. Първото ми предизвикателство беше да ни намеря подходяща квартира. Знаете, че предпочитам да отсядам в AirBnb, а този път имах специални изисквания не само за бебешко легло, но и за бебешко столче. С нас също така пътуваха и двете баби, които щяха да помагат в деня на турнира, така че търсех и апартамент с повече спални. Попаднах на чудесно място в L’Hospitalet de Llobregat, което покриваше всичките ми точки. Намира се на едно метро разстояние от летището, близо е до кортовете и има голям избор от линии на метро и автобуси до централните забележителности в Барселона.

Ще ви разкажа какво беше включено в нашите полети с Уиз еър и Райън еър, но ви съветвам да четете изключително внимателно когато пътувате с дете. Детето до 2 години пътува в скута на придружител, така че цял билет за него не заплащате, има фиксирана такса (аз платих 20 вро). Има право на кабинен багаж 5 кг (в който може да има вода, храна и мокри кърпички колкото пожелаете) и количка или кошче за кола,които пътуват в багажното. Освен ръчният багаж, за нас закупих и допълнителен куфар от 10кг. Полетът ни на отиване мина изключително лесно, защото през половината детето спа, а после му беше толкова интересно, че тоновете играчи, които носех не влязоха в употреба.

Преминаването през летищните проверки беше бързо, тъй като навсякъде получавате предимство като семейство с дете. Бързо минахме и се насочихме към метрото. Взехме си карти за 5 дни за всички линии, които ни спестиха доста и отидохме да се настаним и да си оставим багажа.

Без багаж и малко изморени, искахме просто да се спуснем из града и да усетим духа. Естествено започнахме обиколката си през най-известните пешеходни забележителности като къщите на Гауди

Casa Vicens

Casa Batllo

Casa Mila

Нахранени с култура, решихме че е време да се нахраним и с нещо по-истинско 😀 Да ви кажа, покрай притесненията как ще се справим с бебе на път (пък и с динамичното ежедневие у дома) не си бях направила труда да търся определени места за хранене и всеки път залагахме на произволно избрани. Насочихме се към Ла Рамбла и избрахме място където да пробваме част от тапасите. Тапас е нещо много типично за Испания. Макар да се превежда като мезе, не си представяйте само типични плата с колбаси или сирене. Тапас могат да бъдат салати, морски дарове, люти чушлета, омлет с картофи, картофи и какво ли още не.  Освен тапас аз си взех и доста характерната за там салата с бакаляро. Бакалярото е осолена треска, за тази салата се хидратира и обезсолява, а след това се покрива с настъргани домати. Всъщност беше много приятна.

След късният ни обяд се насочихме към Саграда Фамилия. Грандиозна базилика, пълни с туристи улици и силен вятър ни посрещна там 🙂 Но не се отказахме от пълна обиколка и разглеждане. Не сме влизали вътре и имайте предвид, че ако вие искате е добре да си закупите билети предварително.

Решихме да приключим деня за Сашето, защото часовата разлика и пътуването си казваше своето и той започваше да се поизморява.

На следващият ден планирахме посещения на затворени места, защото прогнозата предвиждаше дъжд. Уличките в квартала едва се бяха събудили, дори магазинчетата не бяха отворили, а всъщност не беше рано. Първата спирка беше Аквариумът. Пешеходно се влиза от края на Ла Рамбла, през много красив мост, който дава поглед едновременно над пристанището и въжената линия към Монтжуик. Ако решите да взимате семеен билет за аквариума ви препоръчвам да го направите онлайн, за да си спестите 20 евро. Ние не го направихме … Обиколката с дете ще ви бъде по-лесна ако имате ергономична раница. Ние късно се усетихме и през повечето време аз обикалях с празната количка, а Васко беше с детето в ръце. отделете си поне 3 часа за пълно разглеждане на Аквариума.

Решихме че на излизане ще минем през близкият мол, за да се възползваме от стаята за повиване, а и за да разгледаме. Първо, искам да отворя ОГРОМНА скоба, колко подходящ за малки деца е този град! В най-забутаното заведение ,в нищото, в тоалетната винаги имаше повивалник и елементарни удобства, за да оправиш бебе. Нито за секунда не се притеснихме ще има ли къде да го сменим или къде да го нахраня. Всичко е направено така че да се чувстваш добре с детето си там. На едно от местата имаше дори асансьор до тоалетната!

Всяка сутрин подготвяхме чантичка с нужните ни продукти – памперси, мазилата на Wooden spoon и кърпичките на dr.Isla и бях сигурна, че денят ще е страхотен. Кърпичките ни бяха неизменен спътник, защото малкото човече започва да пипа все повече и повече, а не ми се иска да го пръскам с дезинфектанти все още. Ползваме тези кърпички още от първият му ден у дома защото са биоразградими, щадящи към невна кожа и не миришат изкуствено. Не знам за вас, но за мен бебето трябва да ухае на себе си, не на парфюмирани и неестествени аромати. Специално за пътуването си взех и от новите им сухи кърпички, които можеш да напоиш с каквото имаш под ръка и тогава да ползваш. Абе обичам да съм си подсигурена. Та, понеже стаята за повиване в Аквариума беше пълна, решихме да отскочим до тази в мола. Какъв късмет, защото точно тогава се изсипа ужасен порой 😀

Не обичам моловете и не се задържахме дълго, бях планирала още сто неща за този ден, защото прогнозата беше за слънчево време през оставащата част от деня. На пешеходно разстояние от Аквариума е Готическият квартал.

Минахме покрай Монументът на Колумб и с Васко си обещахме да се постараем да посетим всяко кътче, което Колумб е открил. Все пак знаете, че вече бяхме в Доминикана 🙂

Готическият квартал се оказа мястото,което очаквах. Малки улички, кокетни заведения, магазинчета за ръчно изработени продукти и красиви витрини.

Прогнозата за времето малко ни излъга и отново заваля, за това бързо се мушнахме в едно ресторантче, за да опитаме паеля.

И понеже Бокерията беше на един хвърлей разстояние от нас, решихме, че преди да се приберем можем да минем и от там 😀 Определено си заслужава. Най-огромният избор от меса, колбаси, риба и плодове.

С последни сили се прибрахме, за да проверим кога и в колко ще се проведе нашият тенис мач, а Сашето се навечеря докато приготвя вечерята за нас. Имайте предвид че децата не знаят, че има часова разлика и си лягат по българско време.

На следващият ден трябваше да посетим само тенис турнира. По първоначален план финалът щеше да започне около 12 на обяд, НО! Както ви казах предният ден валя на няколко пъти и това е повлияло на мачовете. Така нашето начало се измести за поне след 16 часа. Бих казала, че това до някъде обърка плановете ни, но всъщност ни даде време в разходки в много различна (и луксозна) част на Барселона и възможността да хапнем на спокойствие на цели две, нетуристически места.

На голямо спортно събитие, никога не съм била, на тенис мач също, така че организацията много ме впечатли. Беше толкова добра (знам го защото излизах по средата на мача, за да нахраня малкия и се върнах за отрицателно време, без каквито и да е проблеми), а атмосферата просто ни погълна 🙂 Искрено се надявам Васко да е запазил чудесен спомен от този “рожден ден”.

Няма как да сме дошли в Барселона и да не отидем в парк Гуел. Освен че е една от най-известните забележиелности, наред с Ла Саграда Фамилия, също така открива невероятна гледка към града. До парка се стига изключително лесно с автобус, няма значение дали ще закупите билетите онлайн или на място, защото цената е една и съща. Отделете си няколко часа, заредете се с много течности, търпение, слънцезащита и приемете, че с напредване на деня ще стане пренаселено.

Последният ден беше посветен на посещение на плажа. Както ви казах, полетът ни беше късно вечерта и решихме, че ще е трудно за обикаляне с куфар и багаж. За това го оставихме в багажно на гара Светии (Sants Estació). Платихме за цял ден и заминахме леки и спокойни.

Плажната ивица е безкрайно дълга, плажовете преливат от един в друг почти неусетно, навсякъде продават големи плажни шалове, а заведенията са топ! Водата беше ледена и почти нямаше плуващи, но хората дошли да съберат малко слънчеви лъчи бяха много. Сашето никога не беше виждал пясък и беше малък тест как ще се справи с морето, което ни предстои. Мисля, че беше любов от пръв поглед.

Заведението, в което обядвахме, се оказа висок клас, но си заслуваше всеки лев. Отношението и храната бяха наистина запомнящи се.

След едно инфарктно тичане за багаж, проверка с какво точно да стигнем до летището и експресно прехвърляне на багажа защото бяхме надхвърлили 10те килограма, успяхме да минем всички проверки и да стигнем до самолета. Сашето заспа вечерният си сън и всъщност беше един спокоен и лесен полет.

В заключение ще кажа, че Барселона е чудесен град за посещение с малко дете. Всичко е достъпно с количка, навсякъде се опитват да ви помогнат и да ви дадат път 🙂

Изключително щастлива съм да ви споделя, че от днес можете да използвате код Healthy20, с който да си закупите продуктите на dr.Isla с намаление

Когато тегля чертата, нещата изглежадат така за четирима човека и едно бебе:

път – 887.96 лв

спане – 1042.95 лв

транспорт – 304 лв

храна – 1500 лв

забележителности – 220 лв

общо: 3954,91 лв

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: