Напитки,  От кухненският шкаф

Домашен ябълков оцет

Тази рецепта си заех от Веси от No sugar . И тъй като е изключително лесна, а резултатът ще ви омагьоса с чистият си вкус, реших да ви я споделя.

Освен чисто вкусовите предимства, това че сте го приготвили сами, няма консерванти и е нерафиниран. Ябълковият оцет помага за понижаването на кръвната захар, подобрява храносмилането защото е пълен с пробиотици и живи бактерии, намалява лошият холестерол, и както Веси споделя – успешно може да се използва като препарат в домакинството.

Както знаете аз си приготвям домашен костен бульон и за него е важно да се използва истински оцет, за да извлечем максимално полезните вещества от костта. Също така една малко известна моя тайна – аз обичам кисели салати 😀 Тук Симо би ме погледнал неодобрително, но .. това е. За това много често консумираме отделни салати. От кулинарна гледна точка е убийство на вкусове, защото все пак трябва да има хармония и никой вкус да не надделява, но от моята гледна точка има салати, които просто трябва да са ми кисели и това е. Заради това не обичам и от доста години не купувам евтин химически оцет. Ако погледнете състава на евтините бутилки ще видите повече стабилизатори и химия, от колкото истински продукти като ябълки и вода. А ако цената на истинските био оцети е това, което ви спира да си ги купувате, е – тази рецепта е за вас.

Нужните продукти:

стъклен буркан (3 литра за предпочитане, все пак няма да правим канче оцет)

ябълки (желателно е да не са третирани с много препрарати, а ако имате домашни ще е най-добре)

2 – 3 сл мед (и преди да се учудите, меда е храна за ферментацията и няма да се усеща в крайният продукт)

*оцетна гъба – такава аз получих след първият си оцет, така че не се притеснявайте ако нямате

Сварете си 2 литра вода и я оставете да се охлажда. Измийте ябълките и ги нарежете на големи квадрати. Режете директно със семките и дръжките и те ще ви трябват. Изсипете всички нарязани ябълки в буркана, като оставите 3-4 пръста до края, за да протече ферментацията нормално без да я гоните из шкафа. Сложете меда и залейте с водата колкото събере. Ако имате оцетна гъба я сложете и нея най-отгоре. Ако нямате, е после ще имате 🙂

Затворете буркана с марля, салфетка, лист с дупки или нещо което хем ще пази от околни предмети, хем ще даде възможност на оцета да диша и да ферментира. Цялата тази инсталация приберете на тъмно, ще престои там поне 40 дни, така че ви препоръчвам да изберете място, което няма да ви е много нужно. Аз лично прибрах в кухненският шкаф под мивката – така хем беше далече от слънчева светлина, хем беше под ръка за разбъркване.

2018-10-13 065311458375903735711..jpg

Това, което следва от тук нататък е регулярно разбъркване през седмица.

Внимателно и единствено с дървена лъжица разбърквайте ябълките, за да ферменрират равномерно.

2018-10-27 034368805045475215089..jpg

След 40 дни можете да прецедите течността.

2018-11-18 036097460551839998717..jpg

Отново важно – прецедете го през пластмасова цедка, защото и тук както при кефира – живите бактерии не обичат досега с метал.

2018-11-25 066895195283694591850..jpg

От 3 литров буркан получих около 1.5 литра оцет.

Приберете отново прецеденият оцет в буркан и го оставете за 10тина дни повторна ферментация преди да пристъпите към крайна консумация 🙂

One Comment

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: