Десерти,  Основни,  От кухненският шкаф

White Monday и три идеи за преизползване на храна

Всички вече са чували (и пазарували) от Black Friday(Черен петък), но малко знаят за неговата противоположност – White Monday(Бял понеделник). Черният петък е типична американска идея (колкото и да харесвам Америка) – продажба на всякакви стоки с огромни намаления. Естествено това няма как да не доведе до свръхконсумация, свръхпотребление и затрупване с ненужни вещи. Няма да ви лъжа или лицемернича, да, и аз пазарувам някакви стоки на черния петък. Но се стремя да са минимални, да са добре обмислени, за да са продукти, от които наистина имам нужда, и винаги предпочитам да ги взема на място, поне емисиите от транспорта да спестя. За това някак естествено като отговор на Черния петък, в световен мащаб се заражда идеята за Бял понеделник. Това е понеделник преди Черният петък и има за мисия да разпространява идеята за преизползване, рециклиране и наемане на продукти, а не безразборното им купуване. И тук разбира се не се ограничаваме само до хранителни продукти, а говорим за всичко в живота ни 🙂 Тъй като този блог освен кулинарен се опитвам да е и практичен и полезен, ще ви споделя няколко идеи за преизползване на хранителни продукти, които аз използвам най-често. Защото хранителната индустрия не е най-големият замърсител в света, но ако знаете че ежедневно се изхвърлят по 88 тона храна само в Европейския съюз, докато някъде гладуват деца, няма как да не се замислите….

1. Печено месо или зеленчуци

Често се случва така, че някое парче месо се застоява, или не съм предвидила гарнитурата добре и по една или друга причина остават 5 зеленчука на кръст, които се подмятат из хладилника. Никой не обича храна на 5 дни, така че няма смисъл да я държите. Просто я преработете и включете в нещо друго 🙂 Любима моя идея са тако-тата с изостанали месо или зеленчуци. Бързи питки от ленено семе(или директно палачинки, ако ме мързи), малко авокадо, сметана, Баба Гануш или друг любим сос и слагам печеното месо и/или зеленчуци. Добавям сезонни свежи зеленчуци и така освен, че изяждаме остатъците лесно, сме си направили и идейна храна, която да ни зарадва визуално. Печеното месо лесно може да стане и на супа с малко моркови, лук и един домашен бульон.

2. Останали зеленчукови супи

Ако не успея да преценя количеството супа обикновено я прибирам в буркан в хладилника. Така със сигурност ще се съхрани за по-дълго време, а и вкусовите и качества няма да се променят. И все пак ако реша, че няма да я ядем винаги я преработвам. Любима идея ми е да стане марината или сос за печено месо. Колко често слагате лук или моркови като легло за месото? Супата е същото, че дори е и овкусена и винаги добавя допълнително вкус към месото. В летният сезон, когато има изобилие от тиквички, супата ви лесно може да се превърне и в сос към едни спагети от тиквички.

3. Неуспешни десерти

Почти всеки, дори и аз, има куп неуспешни опити за кексове, торти, бисквити и всякакви други печива. Добавете и специфичната ни безглутенова кухня и шансовете за провал се увеличиха. Но дори и най-сухият или глетав кекс може да се превърне в основа за друг десерт. Ако печивото ви се е получило глетаво – разделете го на малки парчета или трохи, запечете ги, за да ги изсушите малко и ги залейте с крем от тиква, от сметана с шоколад, от каквото ви хрумне и каквото е в сезона. Ако е сух, отново разделете на парчета и смесете с малко кокосово или какаово масло, разпределете на дъното на тава и залейте с крема сирене, за да си направите чийзкейк.

Може да не решим световните проблеми, но това не е причина да не правим малки, добри крачки.

Още малко съвети за една по-зелена кухня можете да откриете тук:

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: