От кухненският шкаф

Нисковъглехидратен Март

Пролетта е на вратата и това започва да се усеща и в продуктите, с които разполагаме. Всички зеленини като спанак, марули, репички, коприва, левруда и лук започват да се появяват постепенно. Все още има останали домашни тикви, но и първите ягоди могат да се открият по пазарите. Изобщо изборът става все по-голям.

И докато на пазара всичко е оптимистично, може би сега са първите месеци, в които някои от вас ще се сблъскат с така нареченото плато. Знам че по принцип съм много положителна, но съм и много откровена и вярвам че за проблемите трябва да се говори. Има ли момент, в който кантарът спира да мърда, а вие не виждате никакъв напредък? За съжаление понякога има. Има няколко чести причини, които могат да ни доведат до това плато и няколко, които могат да помогнат да излезем от там.

Да започнем с това, че често от първоначалната еуфория, че нещата се получават се увличаме и започваме несъзнателно да ограничаваме храната, която приемаме. Дори аз, която съм привърженик на хранене без броене на калории и нутриенти, в такъв момент винаги съветвам да прибегнем до добрият стар калкулатор. Бъдете сигурни, че приемате достатъчно калории. Калориите не са наш враг, не са уред САМО за покачване на тегло. Не. Те са енергията, от която нашето тяло се нуждае, за да функционира нормално. Осигурявайки му качествена енергия, му даваме шанс да изпълнява всичките си функции правилно и да се оттърве от ненужното му тегло.

Този проблем естествено има и обратната страна. Поувлекли сме се от правилото да хапваме докато се чувстваме сити и сме започнали да приемаме повече калории. Тук също е добре да подходим отговорно и да знаем какво и колко приемаме, защото дори прекаляването с мазнини не е полезно. Ако приемаме прекалено много, тялото няма да гори от нашите запаси.

Понякога щастливи от новото ни Аз започваме да имаме нереалистична представа колко трябва да отслабнем и колко бързо трябва да се случи това. Да, първите дни, месец ще свалим много от задържаната вода. Ако имаме повече излишни килограми това ще се отрази изключително оптимистично на кантара. Но истината е че няма как да сваляме постоянно с това темпо. Освен нашите мечти, тялото има и собствен здравословен темп на отслабване, който да не ни застрашава. А както знаете срещу природата не можем да се борим. Сама се убедих, че килограми качвани с години, няма как да изчезнат магически за 2 месеца. Какво можем да направим? Да се успокоим, че правим най-доброто възможно за тялото ни, да спрем да се сравняваме с другите и да преминем през този период спокойно.

И последната, но не по важност, причина, която искам да засегна е евентуалните здравословни проблеми. Знам че е трудно да приемем, че зад нещо “толкова лесно” като отслабването може да стоят здравословни проблеми. Все пак колежката отслабна, мъжът ви спря бирата и за седмица свали 5 килограма (ех тези мъже!), а вие .. Всъщност човешкият организъм е изключително фин механизъм. А женският с всички хормони в него, още повече. Един малък завишен резултат може да доведе до проблеми по веригата. И го казвам, не за да ви сплаша, а за да се грижим отговорно за състоянието си. Едно бързо изследване на инсулин, глюкоза и щитовиден панел само би ви успокоило. Моят път с нисковъглехидратното хранене започна така и никога не съм го крила. Въпреки всичките ми усилия, теглене на храна, броене на всяка калория успявах да мръдна едва с килограм-два и после да ги върна. След изследване се сдобих с диагноза и лекарствен прием, който само ми помогна тогава. Няколко месеца по-късно успях да преодолея нуждата от медикаменти и да продължа сама. А желаното отслабване не закъсня.

Каквато и да е причината за временният застой, приемете че това което правите е най-доброто. Не се наказвайте, не се сравнявайте, не се отказвайте и не прибягвайте до чудодейни методи, които може само да ви навредят допълнително.

И разбира се за къде сме без рецептите, които ще ви предложа за този месец. Започват с една зелена закуска

Запазвам зелената вълна и при супите като ви предлагам едновременно традиционни вкусове в нетрадиционен екип. Известната Нидерландска супа Снерт

Продължаваме с леки кюфтенца от коприва

Суфлета със спанак

Домашните буркани с домати и чушки пък можем да вложим в една Шакшука. Въпреки че за нея, ако ме питате, сезон няма. Винаги е вкусна!

И стига толкова леки глезотии, да извадим месото. Дори най-обикновените пържоли се променят с правилният сос

А за любителите на риба имам страхотно предложение за Сьомга с много чесън

За десерт ще имаме цели 3 различни рецепти. Всички без излишна захар, заложили само на сладостта на продуктите.

За любителите на кокоса има Кейк

А ако намерите и хубави ягоди можете да си спретнете крем

А за финал – класиката! Скалички, но без нищо вредно в тях

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: