От кухненският шкаф

График за готвене

Не веднъж съм споделяла, че съм доста организиран човек. На скоро написах статия за това но не засегнах темата за пазар и плануване на готвенето толкова, колкото ми се иска. Седмичен график за готвене и пазар правя от много време, и винаги ми е помагал да организирам ежедневието си, да структурирам пазара и да следя за промоции (момичето от Габрово в мен винаги се обажда 🙂 ). Миналата година реших да опитам нещо съвсем ново и да направя график за цял месец. С някои нови наши занимания свободното ни време съвсем се скъси и решихме, че така ще успеем да минем с един голям пазар за основни продукти  и един – два седмични за продукти с ниска трайност. Първият месец почти приключи, а това, че днес изготвих график за вторият месец трябва да ви наведе на мисълта, че експеримента ми беше успешен ! 

27582968_10155350736229150_362360344_n

  1. Изберете около какво да “завъртите” вашият график – в дни за тренировка, винаги залагам на силна и калорична храна, понякога дори имам чисто въглехидратно хранене (не се притеснявам да хапна кафяв ориз или боб за обяд). Уикендите понякога ставаме по-късно и късна закуска с тежък обяд не би ни се отразила добре за това тогава слагам някоя супа за хапване. Все пак една доматена супа не би те заситила така добре в средата на активна работна седмица. Сигурна съм, че ако се замислите веднага ще откриете някаква закономерност и във вашето ядене.
  2. Помислете за събитията, които ви предстоят – за месец напред е малко по-трудно, но не невъзможно. За седмица напред си е направо лесно. Лични празници, служебни срещи, всичко може да се вмести. Разбира се, че ще има и непредвидени поводи, но какво от това. Важното е да имате добра основа и всички други дни да са добре структурирани. Храненето на вън в режима също не е трудно. Аз съобразявах нашият график с това, че всеки петък половинката ми беше на курс до късно и вечерята беше само за мен. В началото на месеца бях забравила за именните дни и имахме няколко пропуснати хранения (т.е. по-скоро заменени с хранене на вън или на гости).
  3. Определете целта на вашето меню – ние вече не целим сваляне на килограми, за това и менюто ни не е мерено, броено или теглено. Ако имате определен калориен прием съобразете се с него. Ако просто искате да хапвате нисковъглехидратно за добро общо състояние не се тормозете с мерки 🙂
  4. Направете списък за пазаруване – след като минете през първите три точки направете вашият график за хранене. И спрямо него направете списък за пазаруване на продуктите. В основният пазар включете месо и субпродукти, риба, моцарела, сметана, кокосово и ленено брашно, маслини, кокосово масло и зехтин, авокадо, лук и моркови, ядки. Всичко друго е с ниска трайност и можете да купувате веднъж – два пъти седмично – яйца, мляко, свежи зеленчуци, сирена. С този начин на пазаруване намалихме купуването на излишни (дори и режимни!) продукти до нула и за месец спестихме над 200лв. 

27394202_10155350720724150_1344639225_n5. Приемете че дори най-добрият график търпи промени – това е! Винаги ще изникне нещо, ще решите че точно сега ви се хапва нещо друго, ще излезете на ресторант. И това е чудесно 🙂 Едно хранене на вън няма да ви провали или върне на зад. А ако започнете да се храните добре и осъзнато дори и на вън ще правите добър избор.

 

27394198_10155350736254150_1579189341_n

Старая се всеки ден да публикувам снимка на менюто си в тази страхотна група и в профила ми в Инстаграм 🙂

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading