Напитки,  От кухненският шкаф

Как да си приготвим Комбуча в домашни условия

С Комбуча се запознах преди около година. Първо я срещнах като напитка при няколко блогъра, след това естествено потърсих информация в интернет. Стори ми се полезно и реших да си купя и аз. Харесахме се. Даже много. Супер освежаваща напитка, леко газирана, напомня на бира, има я с различни вкусове. Естествено цената ме спираше да пия всеки ден, както знаете аз обичам да държа нещата в някакъв бюджет. Всъщност от много време исках да си приготвя сама, но това, че нямах гъба много ме спираше. Знаете, че приготвям кефир, закупих си гъбата (културата) и си приготвям редовно в домашни условия. Комбучата от друга страна не се продава никъде, а да си закупя от Продавалник от непознат за мен не е опция. Едва на скоро събрах достатъчно смелост и реших да опитам сама да си направя гъба. Сега ще ви разкажа какво и как се случи 🙂

Какво е Комбуча – Комбуча е гъба или по-скоро плесен създадена от различни микроорганизми, които имат свойството чрез естествена ферментация да превърнат чая в пробиотична напитка с голямо съдържание на аминокиселини. Супер лесен начин да си добавиш голяма доза разнообразие към чревната микрофлора.

Защо Комбуча – не мисля че имам нужните познания, за да сравня комбучата с други пробиотични напитки като кефир и воден кефир, ферментирали лимонади или бира, или дори естествено ферментиралите зеленчуци. Общо всички пробиотични храни имат страхотен ефект върху храносмилането, метаболизма и имунитета, пълни са с витамини и важни нутриенти. А комбучата е и електролитна напитка. Защо я харесвам аз? Бих казала, че комбучата и кефира са лесни за постоянна употреба. Не че не можете да си носите трушия в дамската чанта, но с кефира и комбучата пропускате характерната миризма 😀 От друга страна, лично аз не мога да изпия голямо количество кефир. След около една чаша кефир обикновено ми става тежко, а при комбучата това липсва. Комбучата напомня на сайдер или шампанско, без да е страшно газирана и определено я слагам в топ 3 на напитките ми за лятото. От доказаните ползи ще отбележа, че помага за запазване на структурата на хрущялите, неутрализира свободните радикали и да подпомага имунния отговор(без да има проблеми при автоимунните заболявания!) и подпомага метаболизма. 

Как – тук дойде първата ми спънка. За направата на комбуча се изисква чай, подсладител и гъба – майка (СКОБИ). Как да си открием гъба? Тук опитите ми удариха на камък. Оказа се че нямам познати с гъба, а био магазините не предлагат закваска (каквато се продава за кефира например). Прецених, че не мога да рискувам с купуване на гъба от непознат човек, защото не съм сигурна как е отглеждана/получена и реших да опитам да си я направя сама. Закупих си шише Комбуча от магазина (аз лично използвах тази, но всички би трябвало да съдържат само жива напитка, т.е. живи култури, които да създадат гъба). Нагласих си чист стъклен буркан, мед, зелен чай и марля. В оригинал, разбира се, се използва бяла захар, но аз я смених с мед. Сварих 0,700мл вода и в него направих запарка на зелен чай за 20-30 мин. Можете да използвате зелен чай от пакетче, насипен, може и черен. Естествено, колкото по-добър чай използвате, толкова по-добър краен резултат ще имате, но избора оставям на вас. Извадете чая и добавете двете супени лъжици мед и разбъркайте до пълното му разтваряне. Тук ще отделя време, за да ви обясня, че подсладителя е само и единствено за храна на гъбата, в крайният продукт захарта след ферментация се превръща в киселини и въглероден диоксид, които осигуряват характерния газиран вкус на комбучата. Подсладената чаена запарка охладете и изсипете в стъкленият буркан. В нея излейте и 200-300 мл от напитката комбуча от магазина.

Покрийте с марля, хартиена салфетка или филтър за кафе, вържете добре и приберете на тъмно и топло. Аз я поставих в кухнята, но прецених, че в шкаф в хола, на постоянно включен климатик, ще му е по-добре и на втория ден го преместих. Още на седмия ден на повърхността се образува лек и фин слой, който ще стане нашата гъба. Оставете го поне две седмици, за да направите достатъчно голема гъба, която да извадите без да разкъсате. Сега можете да пристъпите към приготвянето на напитка за пиене.

Нужните продукти:

2,5 литра вода

2 сл лъжици чай или 4 пакетчета (зелен/черен)

3 сл мед

гъба-майка и част от старата запарка

стъклен/порцеланов съд (комбучата е жив организъм и не се спогажда с метал)

стъклени бутилки за съхранение

Загрейте водата и сложете чая вътре за 20 мин, за да направите запарка. Извадете чая и разтворете меда. Охладете запарката до 25 градуса (аз лично не меря, оставам до почти пълно изстиване). Изсипете запарката в съда и вземете буркана с гъбата майка. С чисти ръце вземете гъбата и я сложете в запарката , излейте и половината от старата запарка.

Комбуча от зелен чай

Покрийте с марлята или салфетката и вържете добре. Приберете на тъмно и оставете да ферментира. Ферментацията отнема между 5 и 7 дни и личният ми съвет е още на четвъртия ден със сламка да тествате киселинността на течността и когато прецените че е идеална за вас да присъпите към бутилиране. Изваждате гъбата в буркан, заливате я с част от чая и я оставяте за следващо ползване. Течността, която ще пиете оставете на топло за 2-3 дни, за да се газира допълнително, след това охладете и пристъпете към консумация.

Комбуча от черен чай

Следете чистотата на съдовете, които използвате. Нормално функциониращата гъба има единна структура, може да забележите леки прашинки от чая, но не и мухъл! Ако започне да образува някакъв вид мухъл я изхвърлете.

Винаги запазвайте част от последната комбуча течност за бъдещите ферментации или в случай, че къбата ви хване мухъл и се налага да направите нова.

Гъба майка в течност от последната ферментация

Ферментацията се влияе от топлината, на колкото по-топло място я сложите, толкова по-бързо ще протече. 

Ако до сега не сте пили комбуча, започнете с малка доза, около 1/4 чаша и постепенно увеличете. 

Комбуча не се препоръчва за бременни, кърмещи и малки деца.

Готовата напитка може да се съхранява няколко седмици ,а гъбата в буркан с течност. Имайте предвид, че при всяко приготвяне гъбата ще се увеличава или ще образува нови гъби. Ако желаете да “приспите” гъбата за известно време можете да я сложите в течност в хладилника.

Лявата бутилка е от зелен чай, а дясната от черен

Ако случайно изпуснете момента с ферментацията и комбучата ви стане прекалено кисела, не я изхвърляйте а използвайте като оцет.

Сега ще работя по въпроса с овкусяването с допълнителни неща и обещавам ще ви държа в течение при успешни опити 🙂

12 Comments

  • Lita

    Много благодаря за подробната информация. Аз преди време исках да си отгледам гъба, купих напитка от магазина, обаче изобщо не знаех, че трябва да ѝ направя нов чай със захар, а оставих напитката в един буркан и разбира се, нищо не стана.
    Ще пробвам сега с новите знания 🙂

  • Катя Айгърова

    Здравейте, интересуваме дали мога да използвам оцетна гъба за направата на комбуча или не. Правя си ябълков оцет и имам в момента гъба. Благодаря.

    • healthywithdeni

      Здравейте 🙂 Двете гъби са различни, нямакак да използвате тази от оцета за комбуча.

    • healthywithdeni

      Привет, да 🙂 при вторичната ферментация може да се добави всичко. Нар, малини, джинджифил (но малко люти), коледни подправки, билки. Въпрос на вкус е и на преценка след колко време ви харесва 🙂 Весела от No sugar също прави много https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE4MjIzODY4NTc1MDc2ODcx?story_media_id=2632757130857409840_1972545899&igshid=YmMyMTA2M2Y=

      • Gabriela

        Благодаря, тамън направих запарка на зелен чай за втората ферментация 🙂 Като за първи път, ще го оставя натурален, тамън да се уплътни гъбата, тъй като е крехка 🙂 Мислите ли, че след преливане в бутилки може да се сложат зърна царевица, за да стане по-газирано? Това би ли се отразило на въглехидратното съдържание на сока или ще подхрани гъбата? Поздрави, Габриела!

      • healthywithdeni

        Малко се забавих с отговора но търсих информация за царевичните зърна. Честно казано никога не съм чувала някой да слага, не намерих и никаква информация. Знам че може с какао и с кафе(дори говорих с Веси, тя има такива успешни опити), но май царевицата се слага само по нашите ширини и никой, който прави традиционно комбуча не се е пробвал да слага. Относно въглехидратното съдържание не би трябвало по никакъв начин да се повлияе от сложените допълнително вкусове, в крайна сметка царевицата няма да се консумира. Ако решите да пробвате много ще се радвам да ми кажете какво е станало, защото аз я момента не правя и нямам партида, с която да тествам.

  • Gabriela

    Здравейте, сложих зърна царевица в една от бутилките, но не виждам разлика. Четох, че има значение бутилките, в които се съхранява, най-добре се газирали в бутилки, които са с тапи с уплътнение, а още по-добре, ако имат затягащ механизъм (има такива бутилки с бира). Моите бяха от вино с тапи на винт. Все е вкусно, газиран или не! 🙂 До скоро!

  • Николай

    По света съществуват най-различни “техники” за наричаните в наше време “здравословни напитки и храни”. Истината е, че в различните географски ширини, в миналото хората са открили различни начини да съхраняват за по-дълго храните и напитките които традиционно използват и в повечето случай това става чрез процеси на различни видове ферментация. Аз съм привърженик на нашето кисело мляко и на киселото зеле. С удоволствие опитам подобни продукти за които е известно, че съдържат про- и пребиотици и имат известно здравословно влияние на човешкия организъм. Открил съм и нещо друго с годините – най-добре се “понасят” от хората храните и напитките, които са традиционни за дадена култура. Проститчко е обяснението от научна гледна точка- векове наред храната и начина на живот са оказали сериозно влияние върху генетичната основа на различните народи и общности. Не съм убеден, че много хора ще им хареса в горещото лято, резан диня поръсен обилно с…чили от което започват да ви изхвърчат искри от очите в прекия и преносния смисъл! 🙂 Е, да сте живи и здрави – личния вкус и избор е неприкосновенна територия на всеки човек!

  • Iva Nikolova

    Здравейте,
    Наскоро си поръчахме със сестра ми комбуча от нов български производител. Искам да споделя впечатленията ми ,че наистина има вкус на домашната ,която правим у дома.
    Оставям линк ако някой не му се прави сам вкъщи:
    http://www.gut2be.com

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading