От кухненският шкаф

Кокосово кисело мляко

По неведомите пътища на алерголозите стигнах до безмлечна диета 🙂 Оказа се че бебето е с алергия към белтъка на кравето мляко и докато кърмя ще се наложи да изключа всички млечни продукти и телешкото. Както знаете аз самата нямам оплаквания от млечните и дори прекалено често ги включвах в храненето ми, от което сега малко страдам. Но пък обърнах страданието в креативност и се опитвам да създам алтернативи.

За да заквасите кокосово мляко не са ви нужни точни грамажи, а просто добри продукти. Това което използвах аз:

Кокосово мляко – опитах заквасване с няколко различни марки и вида и най-добър резултат получавам от това мляко. Важно е млякото да е с висок процент масленост и да няма много добавки за сгъстяване, в противен случай ще се отдели много вода и крайният резултат ще бъде незадоволителен.

Закваска – можете да закупите готова закваска, но можете да използвате и две други алтернативи. Вариант едно е разбира се закваска от друго мляко – в магазинната мрежа вече се предлагат много кокосови млека, аз използвах това на Лидл, защото намирам съоношението цена/качество за идеално. Вариант две е с пробиотик. Избирате подходящ пробиотик, като е важно пробиотичните бактерии да са възможно най-голямо число (говорим за милиарди). А много добър резултат има и от смесване на двете закваски.

Начин на приготвяне:

Трябват ви кокосовото мляко на стайна температура, няколко стерилни буркана и подготвеният пробиотик(от този на снимката аз използвам 2 таблетки за най-добър резултат, вие можете да опитате и с други). В купа изсипвате млякото и към него добавяте пробиотика. Разбърквате добре и разливате в бурканите. Слагате капачка и оставяте на топло за поне 7 часа. Можете да използвате бабиният метод със завиване с одеяло, да оставите във фурната само на включена лампа или да използвате машина за кисело мляко. 

След седмият час охладете на стайна температура и след това преместете в хладилник. След пълното охлаждане ще добиете крайната консистенция на киселото мляко. След 2 дни в хладилник ще има и характерен кисел вкус.

Ако първоначалната гъстота на млякото не ви хареса, можете да го сложите за повторна ферментация за още 6 часа.

Не се притеснявайте ако млякото ви се отдели на водна и твърда част, това зависи от вида мляко, което сте използвали.

Можете да го отделите с лъжица и да го прехвърлите в нов буркан или да консумирате така.

Така приготвеното мляко можете да използвате за пълен заместител на кравето мляко. Проверено е дори в печива и заливки.

Leave a Reply

Close

Discover more from Healthy with Deni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading